Hlavní obsah

STAN a Spolu budou vládnout ve středních Čechách, Pecková zůstane hejtmankou

Středočeský kraj
Aktualizováno

Hnutí STAN a uskupení Spolu se dohodly na koalici ve Středočeském kraji. Pracují na znění koaliční smlouvy. STAN bude mít post hejtmanky, ve funkci zřejmě zůstane Petra Pecková, strana bude mít čtyři radní. Spolu bude mít radních šest.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Vyjednávací týmy hnutí STAN a koalice Spolu po čtvrtečním jednání o koalici ve Středočeském kraji

Článek

Jednání mezi STAN a Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) ve Středočeském kraji pokročila k rozdělení gescí. „Velmi jsme se posunuli v jednání směrem k podpisu koaliční smlouvy. Domluvili jsme se na všech zásadních věcech. Zbývají detaily. Jsme domluveni na hlavních bodech spolupráce,“ uvedla dosavadní hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Lídr koalice Spolu Jan Skopeček (ODS) odůvodnil délku jednání. Tentokrát se aktéři sešli už pošesté a příští úterý se bude pokračovat. „Uvědomujeme si, že většina jednoho hlasu nás nutí mít stoprocentní shodu, postupně kompromisně řešíme jednotlivé body,“ řekl Skopeček.

STAN pět radních a hejtmanka, Spolu šest radních

Podle čtvrtečních vyjádření platí dohoda, že STAN bude mít post hejtmanky a čtyři další radní. Spolu má mít šest radních. „My bychom měli dál gesce, které známe, aby byla zachována kontinuita. Jako hejtmanka bych pokračovala, ale mandát bych dostala až na jednání zastupitelstva, a to nemusí být vůbec jednoduché,“ doplnila Pecková.

Hnutí STAN by tak měly náležet posty hejtmanky, školství, veřejné dopravy a financí. Jaká bude pátá oblast, zatím vyjednávací týmy nezveřejnily. Vše se bude dojednávat na dalších setkáních příští týden. „Zda se příští týden uzavře koaliční smlouva, není jasné. Jsou připravené verze, ale aby to byl dobrý dokument, podle něhož se pak máme chovat čtyři roky, tak to musí být dobře připraveno,“ uvedla Pecková. Skopeček upozornil, že vše ještě budou projednávat stranické orgány.

Skopeček – neuvolněný radní

Sám Skopeček by měl být také radním. „Vypadá to, že v radě budu, ale nechci kumulovat funkce a chci se domluvit, abych nebyl uvolněným členem rady,“ dodal Skopeček.

Volby ve středních Čechách vyhrálo hnutí ANO a získalo 25 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Nenašlo ale nikoho, kdo by s ním chtěl jednat o spolupráci, takže míří do opozice. STAN má 20 mandátů, Spolu 13, dohromady tak utvoří velmi těsnou většinu jednoho hlasu. Do zastupitelstva se ještě protáhli 4 lidé za SPD a Trojkoalici a 3 lidé za Spolu.

Rakušan hájí růst platů politiků, odmítá ho ale i část koalice

Domácí

Výběr článků

Načítám