Hlavní obsah

Koalice dává Bartošovi měsíc: Pokud nevyřeší stavební řízení, měl by skončit

Pokud ministerstvo pro místní rozvoj nevyřeší problémy s digitalizací stavebního řízení do konce srpna, bude chtít vládní koalice jednat o konci ministra Ivana Bartoše (Piráti). Během debaty na TV Prima to zaznělo od zástupců koaličních poslaneckých klubů. Na digitalizaci si stěžují obce, architekti i projektanti. Obávají se ekonomických škod.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Článek

Bartoš koaliční poslance podle jejich slov už před začátkem digitalizace 1. července ujišťoval, že je systém nachystaný a chyby, které budou provázet jeho spuštění, opraví. Nyní ministerstvo uvádí, že chce potíže vyřešit do konce letních prázdnin.

„Předpokládám, že ministr Bartoš dodrží své slovo a systém bude perfektně fungovat do konce srpna. Pokud ne, očekávám, že pan ministr z toho vyvodí svoji osobní odpovědnost,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Pokud digitální systémy nebudou ani v září fungovat, bude jednání o jeho budoucnosti ve vládě namístě i podle předsedy klubu KDU-ČSL Aleše Dufka. Konec srpna jako milník pro další kroky zmínil i šéf klubu ODS Marek Benda.

Bartoš se omluvil za problémy s digitalizací stavebního řízení

Ekonomika

Digitalizaci stavebního řízení provází komplikace několik posledních měsíců. Už loni na podzim zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) klíčový tendr na výběr dodavatele technologie. Ministerstvo následně zakázku v omezenějším rozsahu zadalo vítězné firmě InQool napřímo. I tento krok ale ÚOHS označil za pochybení a dal Bartošovu resortu čtyři měsíce na nápravu. Lhůta vyprší 23. září. Pak již InQool nebude moci podle této smlouvy na systému pracovat.

Ministerstvo pro místní rozvoj přišlo s poslední velkou aktualizací systému na konci července. Podle úředníků z obcí ale výrazněji nepomohla a systém je z jejich pohledu dále nepoužitelný.

Opozice chce ministrův konec

Kvůli tomu volá po Bartošově rezignaci sněmovní opozice. „Takový robustní systém musí být ozkoušený. Není možné jej testovat v ostrém provozu,“ uvedl v televizní debatě Patrik Nacher, poslanec hnutí ANO. Bartoš podle něj musí nést odpovědnost za chyby, které udělal poté, co se rozhodl přepracovat zákon, který původně prosadila ještě původní vláda právě pod vedením ANO.

Například šéf klubu SPD Radim Fiala označil digitalizaci stavebního řízení za „největší IT průšvih od roku 1989“. O tom, jak jej řešit, by rád jednal na mimořádné sněmovní schůzi. Ostatní k takovému kroku ale zůstávají rezervovaní. Podle Nachera má schůze smysl v momentě, kdy bude třeba schválit novelu stavebního zákona.

Bartoš několikrát opakovaně uvedl, že o rezignaci nyní neuvažuje. Nic by podle něj neřešila. V pátek se ale na sociální síti X za chyby při zavádění digitalizace omluvil.

„Uznávám, že čas na zorientování se v systému byl pro úředníky i vzhledem k možnostem velmi krátký. I podle zpětné vazby teď navazujeme další sérií školení a webinářů,“ uvedl Bartoš.

Pokud by se ministerstvu nepodařilo problémy opravit, může to mít zásadní dopady na ekonomiku. Například podle Svazu měst a obcí mohou už současné potíže vést ke skluzu ve vydávání asi 13 tisíc stavebních povolení v hodnotě 100 miliard korun.

Opravy nepomohly. Stavební úřady dál zápasí s digitalizací

Ekonomika

Výběr článků

Načítám