Hlavní obsah

Klus vede spor s bezpečnostním expertem za označení užitečný idiot. K soudu poslal právníka

Žalobu hudebníka Tomáše Kluse na bezpečnostního experta a publicistu Milana Mikuleckého začal v úterý projednávat Okresní soud Praha-západ. Kluse se dotklo, že jej Mikulecký označil na síti X mimo jiné za „užitečného idiota“ a „prolhaného idiota“ v reakci na Klusovo video k situaci v Pásmu Gazy. Po Mikuleckém žádá omluvu.

Foto: Novinky

Milan Mikulecký a Tomáš Klus na koláži Novinek

Článek

Klus, který v úterý k soudu nedorazil, zažaloval Mikuleckého kvůli výrazům „užitečný idiot“ a „prolhaný idiot“, jak ho označil na síti X, a dále kvůli jeho vyjádření na Klusovu adresu v rozhovoru ze začátku dubna, kdy se Mikulecký vyjadřoval k vystoupení Kluse a dalších umělců na předávání cen Anděl.

Soudkyně Simona Kačerová na začátku jednání vyzvala obě strany ke smíru. Mikulecký se mu nijak nebránil. „Pan Klus si ponechá svůj názor, my si ponecháme hodnocení onoho názoru,“ navrhoval Mikuleckého právní zástupce. To ovšem Klusův obhájce odmítl. Podle něj nešlo jen o objektivní kritiku, ale i urážky Kluse.

„Není pravdou, že by výroky byly pouze hodnotící soudy, jsou směsí hodnotících soudů a faktických tvrzení,“ uvedl Klusův obhájce, který podotkl, že Mikulecký vystupuje jako bezpečnostní expert a jeho příspěvky měly prý desetitisíce sdílení a je to tedy citelný zásah do Klusových práv. „Byť se k dané problematice vyjádřil hodně zjednodušeně, všechna tvrzení mají pravdivostní základ,“ tvrdí Klusův obhájce s tím, že tím zpěvák vyjádřil rozhořčení z toho, že se podobné příspěvky v médiích nevyskytují a že předpokládal určitou reakci, nicméně ne jednoznačně hanlivou.

Mikuleckého právní zástupce uvedl, že ze strany jeho klienta nešlo o snahu někoho urazit nebo dehonestovat, ale o příspěvek do veřejné diskuse.

Klus své video zveřejnil letos v polovině března na sociálních sítích. Ptá se v něm svých fanoušků, zda jim izraelské působení v Pásmu Gazy nepřipomíná spíše definici etnické čistky, zda o konfliktu česká média informují objektivně nebo jestli by se neměli ptát české vlády, proč tak bezpodmínečně stojí za Izraelem.

Video vzbudilo spoustu reakcí, mnozí se pozastavovali například nad tím, že Klus ve videu nezmínil loňský teroristický útok Hamásu v Izraeli, ale i nad řadou mylných tvrzení. Klus se za to později omluvil s tím, že odsouzení masakru považoval za samozřejmé.

„V prvním okamžiku mě napadlo, že Klus je jen užitečný idiot (prosťáček, který nevědomky šíří propagandu). Po zhlédnutí jeho videa jsem dospěl k názoru, že je to prolhaný idiot. Jeho výtvorem vám kazit pátek nebudu, v článku je to popsáno dostatečně,“ reagoval na video na síti X bezpečnostní analytik Mikulecký s odkazem na článek na Novinkách.

Pod příspěvkem se kdosi zeptal: „Český Roger Waters?“ (Někdejší člen skupiny Pink Floyd, známý svými mimo jiné protiizraelskými postoji.) „Já bohužel nemám hudební sluch, takže to, jak kdo z nich umí hrát, neumím posoudit, ale pokud jde o lhaní ve prospěch teroristů, vypadá to, že jsou z jednoho vrhu,“ reagoval na to Mikulecký.

Tomáš Klus zveřejnil video na podporu Gazy, je plné faulů

Domácí

Mikulecký se o dva týdny později v rozhovoru pro Blesk vyjadřoval k udílení cen Anděl, na kterém se Klus objevil s odznáčkem, na němž jsou vyobrazené oranžové ruce na červeném pozadí, kterým chtěl upozornit na situaci v Gaze. Mikulecký upozornil, že jde ale o symbol masakru Židů.

„U těchhle lidí (míněn Klus a další umělci, kteří se k němu přidali), a já se omlouvám, na mě to celé působí spíš jako dojem, pokud tam jde o Židy, tak si do toho rádi kopneme, protože já jsem žádné české umělce nezaznamenal nikde v průběhu žádné tragédie, které se v posledních třeba pěti letech ve světě odehrávaly, ať už to jsou masakry křesťanů v Nigérii, ať už to je hladomor, který probíhá v Súdánu, nebo hladomor, který probíhá v Jemenu, prostě jak tam není ten Žid, tak to není tak zajímavé,“ řekl mimo jiné Mikulecký.

Klus kvůli Mikuleckého výrokům na analytika podal v květnu žalobu.

„Můj klient nikde nevytvářel dojem, že by (Klus) podporoval terorismus nebo antisemitismus,“ ohradil se kategoricky proti žalobě obhájce Mikuleckého.

Soud bude pokračovat na podzim, kdy by měl být vyslechnut jak Mikulecký, tak na návrh žalované strany i Klus.

Výběr článků

Načítám