Hlavní obsah

Klasická česká klička aneb Jak se Okamurova děsivá rasistická kampaň dostala na Václavák

Aktualizováno

Kampaň SPD, na kterou se snáší kritika, že je rasistická, prošetřuje ji policie a bombardují ji další trestní oznámení, se dostala do centra Prahy na Václavské náměstí díky zastíracímu manévru. Obří plakáty působí na náměstí až děsivě.

Foto: Facebook Radim Fiala - SPD

Výstavka SPD na Václavském náměstí

Článek

Místo si na den pronajala společnost Praha Na Vlastní Oči, zastoupená členem SPD Vítězslavem Novákem. Ve smlouvě s pražským magistrátem je uvedeno, že místo potřebuje pro umístění nutné techniky a parkování v souvislosti s natáčením předvolebního klipu.

Novinky mají smlouvu k dispozici. Praze za pronájem zaplatila uvedená firma 20 500 korun.

„Způsob vedení kampaně Tomiem Okamurou není jen rasistický, ale i podvodný,“ komentoval jednání SPD a Okamury pražský radní pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09). Připomněl, že majitelé billboardů odmítli kampaň na svých plochách vystavit.

„Obelhal nejenom odbory magistrátu, ale i celou veřejnost a Prahu. Předseda parlamentní strany Tomio Okamura není jen proruský a xenofobní troll, je také podvodník a velkým nebezpečím pro naši zemi a pro naše hodnoty,“ dodal. Sám Pospíšil podal trestní oznámení na Okamurovu aktuální kampaň již v době, kdy byla poprvé zveřejněna. Domnívá se, že se SPD dopustila trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Policie se začala zabývat plakátem z kampaně SPD

Domácí

Proti umístění instalace, jak SPD velkoformátové bannery s motivy své kampaně nazývá, se během čtvrtka vymezili politici napříč politickým spektrem. Řešilo se rovněž, jak bylo možné takto kontroverzní obsah do centra Prahy na Václavské náměstí umístit.

„Státní správa, respektive daný úředník, nemá možnost zábor nepovolit, pokud jsou splněny všechny zákonné požadavky. V tomto případě byly požadavky splněny, včetně platné nájemní smlouvy vydané vlastníkem pozemku, který je zároveň naším nadřízeným orgánem, a to je hlavní město Praha,“ uvedla mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová.

„Na hlavním městě smlouvu pro tyto lokality a účel vydává odbor hospodaření s majetkem hlavního města Prahy, a to po projednání Komisí Rady pro koordinaci neinvestičních aktivit ve veřejných prostranstvích na území Pražské památkové rezervace,“ dodala.

Označil Bartoška za Hitlera. Výbor bude řešit Okamuru až po volbách

Domácí

Předsedou komise je pak lidovec Jan Wolf. „Nedíváme se na obsah. Posuzujeme, zda žádost splňuje technické podmínky, které má Praha nastavené pro natáčení filmů a reklamy,“ řekl Novinkám. „Obecně pak nemůžeme dělat cenzory,“ dodal.

SPD spustila svou kontroverzní kampaň v polovině prázdnin. Kromě migrantů se trefuje do Romů, straší odvody do války nebo brouky v hamburgerech. Po špatných výsledcích SPD v evropských volbách a nízkých preferencích v průzkumech veřejného mínění oznámil její předseda Tomio Okamura, že „zapne turbo“. Odborníci na politický marketing se shodli, že nová kampaň míří na nejnižší lidské pudy, nicméně Okamurovy voliče osloví.

Pro krajské volby pak SPD zkouší i novou koalici. Již pro evropské volby se spojila s Trikolorou, nyní přibrala ještě PRO Jindřicha Rajchla. Společná kandidátka SPD a Trikolory získala v eurovolbách 5,73 procenta hlasů, PRO Jindřicha Rajchla pak 2,15 procenta hlasů.

Tonoucí SPD přitvrdila. Straší africkými „chirurgy“ se zkrvavenými noži

Volby

Související články

Výběr článků

Načítám