Článek
Třetina (31 procent) domácností podle průzkumu navíc používá u večeře jako kulisu zapnutou televizi, 32 procent se pak večer u jídelního stolu nepotká vůbec.
„Výsledky potvrzují rostoucí individualismus uvnitř rodin,“ komentovala výsledky průzkumu socioložka Jiřina Šiklová.
Hlavní příčinou odděleného stolování jsou rozdílné příchody členů domácnosti domů. Jako důvod to uvedlo 41 procent respondentů.
Průzkum také ukázal, že navzdory popularizaci zdravého životního stylu jí alespoň pětkrát denně pouze 4 z 10 českých rodin. Téměř pro třetinu (29 procent) lidí není zvykem pravidelně snídat. Zelenina či ovoce se denně konzumují pouze ve 44 procentech domácností.
U slavnostní tabule řízek nebo svíčková
Jídelníček tuzemských domácností stojí tradičně na českých receptech. Česká kuchyně je oblíbená i při výjimečných příležitostech. Čtvrtina (23 procent) českých rodin označila za nejoblíbenější slavnostní jídlo smažený řízek. Téměř stejný počet lidí (21 procent) preferuje svíčkovou.
Obecně Češi ve velké míře holdují masovým a ne příliš zdravým pokrmům. Pouze tři procenta respondentů při oslavách či víkendovém obědu vyhledává netradiční či exotická jídla.
Nový projekt Nadace Kooperativa si dává za cíl zmapovat život současných českých rodin a jejich problémy. Granty chce rovněž podpořit projekty zaměřené na zlepšení života rodin.
„V rámci grantového řízení jsme na tyto aktivity vyčlenili jeden milión korun. Své projekty mohou zájemci přihlašovat pomocí internetových stránek www.ceskarodinazije.cz od 1. října letošního roku,“ uvedl generální ředitel pojišťovny Kooperativa a předseda dozorčí rady její nadace Martin Diviš.