Hlavní obsah

Když z bahna vylézají bunkry. Hracholuskou přehradu potkalo rapidní snížení hladiny

Hracholusky

Hracholusky, největší přehrada v Plzeňském kraji, zmizely. Je to samozřejmě nadsázka, ale pro horní část zhruba dvacet kilometrů dlouhé nádrže to platí beze zbytku. Normálně sem zajíždí parník, teď je tady sto třicet metrů široký pás bahna, kterým se prodírá řeka Mže.

Hracholuská přehrada má kvůli opravě hydroelektrárny společnosti ČEZ výrazně sníženou hladinuVideo: Ivan Blažek , Novinky

Článek

Uprostřed nevábné pláně kouká řopík, prvorepublikový bunkr, který jinak bývá ukrytý hluboko pod hladinou. Kus vedle další. „Jsme zhruba o tři a půl metru níže, než bývá normální pro toto roční období, pět a půl metru pod ideální letní hladinou,“ řekl Novinkám Petr Vicenda, dispečer plzeňského Povodí Vltavy. „Vypuštěna je zhruba polovina zásobního prostoru nádrže,“ doplnil Vicenda.

Foto: Povodí Vltavy

Stav hladiny v pátek 18. října

Důvodem není ani sucho, ani prevence před povodněmi, ale oprava zdejší hydroelektrárny, mimořádné snížení hladiny si u vodohospodářů vyžádal ČEZ. „Abychom zajistili přístup specialistů k bezpečnostnímu rychlouzávěru, který je umístěn hluboko v podzemí vodního díla,“ vysvětlil tiskový mluvčí energetické společnosti Martin Schreier.

Foto: Ivan Blažek

Objekt malé vodní elektrárny u hráze přehrady

„Jde o jeden z klíčových prvků, který umožní obsluze při hrozbě poruchy a poškození stroje během necelých dvaceti vteřin uzavřít přítok vody k turbíně,“ upřesnil Schreier a dodal: „Ocelovou tabuli o hmotnosti čtrnáct tun je třeba vyzvednout z šachty a opravit v prostorách elektrárny. Děje se tak po více než dvaceti letech.“

Foto: ČEZ

Oprava se neobejde bez pomoci potápěčů.

Počítají ztráty

Rapidní snížení hladiny nepotěšilo místní podnikatele závislé na turistickém ruchu. „S lodní dopravou jsme museli skončit už první víkend po prázdninách, přitom jsme jezdívali ještě minimálně v polovině září. A přes zvýšenou poptávku po firemních lodních zájezdech se s výjimkou jedné charitativní akce neuskutečnil žádný,“ konstatoval Ondřej Švamberk, provozovatel hracholuské pravidelné lodní dopravy i kempu kousek od hráze.

Foto: Ivan Blažek

Výletní lodi skončila sezona předčasně.

Ubytování, které nabízí na osmdesát lůžek, tady běžně funguje až do konce listopadu. Hlavně kvůli rybářům. „Normálně míváme na podzimní měsíce rezervováno kolem třiceti procent kapacit, teď nic. Ztráta na tržbách bude nějakých 400 tisíc,“ odhadl Švamberk.

Foto: Ivan Blažek

Většina rybářů dala přehradě kvůli nízkému stavu vale, pár se jich ale najde.

Ještě hůř je na tom rekreační středisko Butov v horní části přehrady. „Zavřeli jsme kvůli chybějící vodě už počátkem září, rybáři, kteří k nám byli zvyklí jezdit – během podzimu jich bývalo klidně i na dvě stě – nedorazí. Není se co divit, tady jsou takové nánosy bahna, že se k vodě prostě nedostanou,“ uvedl tamní provozní Jan Vlasatý. „A chybí tolik vody, že mám obavy, aby to neohrozilo i příští sezonu, která tady začíná v květnu,“ dodal.

Zima rozhodne

Energetici mají být s opravou hotovi nejpozději do konce listopadu a podle Vicendy je možnost, že přehrada do léta znovu nenateče, spíše jen teoretická. „Musela by přijít extrémně suchá zima,“ podotkl.

Foto: Ivan Blažek

Řopík u Butova

Fakt je, že na podobnou úroveň už přehrada několikrát klesla, většinou ale až v předjaří, kdy se upouštěla kvůli vysokým zásobám sněhu v povodí. Naposledy, na podzim roku 2018, to bylo kvůli suchu, které dokonce vodohospodáře na několik týdnů donutilo omezit odtok z nádrže pod povolené minimum 2,2 kubíku vody za sekundu.

Stavba přehrady Nové Heřminovy má začít do tří let

Domácí

Výběr článků

Načítám