Hlavní obsah

„Když se napil, nastalo peklo.“ Alkohol hraje roli v každém druhém případu sexuálního násilí

Podle českých i světových statistik je alkohol přítomen v polovině případů sexuálního násilí. Zvyšuje agresivitu pachatelů a snižuje schopnost vnímat nesouhlas druhé strany. Používá se i k omámení násilníkova cíle. Samotné oběti se pak k alkoholu uchylují, když nejsou schopné se s traumatem vyrovnat. Údaje i konkrétní příběhy zazněly na semináři v Poslanecké sněmovně.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

„Užívání alkoholu není příčinou ani omluvou domácího násilí na ženách,“ zdůraznila Zdena Prokopová z centra Rosa, které pomáhá ženským obětem násilí. „Alkohol je nicméně jedním z rizikových faktorů, je spojen se zvýšeným rizikem závažného násilí nebo zabití,“ dodala Prokopová.

Zmínila konkrétní příklad ženy, která byla dvacet let v manželství. Muž byl závislý na alkoholu a pod jeho vlivem manželku bil, nutil ji k nepříjemným praktikám a znásilňoval ji. „Doslova říkala: Když se napil alkoholu, bylo to peklo, nevěděla jsem, co mám dělat,“ popsala Prokopová a přidala statistiku.

Z 332 žen, které se na centrum za rok obrátily jako oběti domácího násilí, jich 155 uvedlo, že jejich partner nadměrně pije nebo užívá drogy.

Těhotnou družku znásilnil, zbil, pomočil a zavřel do sklepa. Dostal 6,5 roku, žena ho ale dál miluje

Krimi

Čísla na základě mezinárodních studií potvrdila i Jana Michailidu, politička Pirátů a členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí. „Alkohol byl přítomen přibližně v polovině případů sexualizovaných násilných útoků,“ popsala.

Lepší péče o duševní zdraví mužů

Zvyšuje agresi lidí, kteří mají k takovému chování předpoklady, těmi může být například nenávist k ženám nebo potřeba je ovládnout. Jedním z možných kroků tak podle Michailidu může být lepší péče o duševní zdraví mužů a práce s emocemi například ve školách. Zaznělo nicméně, že násilí pod vlivem alkoholu se dopouštějí ženy i muži.

Diskutovalo se také možné omezení prodejní doby alkoholu nebo reklamy na něj. „Radujeme se z vítězství na mistrovství světa v hokeji, ale i s tím je alkohol spojen,“ uvedl Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor. Zmínil, že hlavním partnerem reprezentace je známý pivovar.

Vobořil také zmínil osobní příběh své dcery, která se stala obětí sexuálního útoku opilých „kamarádů“. „Reakce policie byla, že přece nechce zničit život spolužákům. Nakonec to policista zakončil větou: Nepůjdete se mnou na kafe?“ popsal Vobořil.

Oběti domácího násilí zaslouží větší ochranu, řekla vláda

Domácí

Pavla Chomynová, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti, popsala negativní statistiku alkoholu obecně. „Je příčinou šesti procent celkové úmrtnosti, ročně se jedná o šest až sedm tisíc úmrtí dospělých osob,“ vypočítala. U dvou až tří tisíc je přitom alkohol jedinou příčinou úmrtí, jedná se například o intoxikace nebo onemocnění jater.

Ne znamená ne, i když máš v krvi promile

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) zmínil chystanou vyhlášku, která má zavést další školení soudců také v případech sexuální trestné činnosti. Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olgy Richterové (Piráti) stále existují rozdíly mezi velkými městy a menšími obcemi v tom, jak je násilí na ženách vnímáno a odsuzováno.

Zmíněna byla již schválená novela trestního zákoníku, která mění definici znásilnění. Zavádí princip „ne znamená ne“, kdy je za znásilnění považován takový čin, který byl proveden přes nesouhlas oběti, ať už vyslovený, nebo vyjádřený neverbálně, například gestem.

Na tento princip ostatně odkazoval i podtitul semináře, který zněl: „Ne znamená ne, i když máš v krvi promile.“ Vláda už také schválila novelu občanského zákoníku, který zavádí jednoznačnou definici domácího násilí a má lépe chránit jeho oběti.

Ne znamená ne. Za znásilnění se bude považovat nesouhlasný pohlavní styk, potvrdil Senát

Domácí

Výběr článků

Načítám