Hlavní obsah

Když není místo ve školce, musí ho obec zajistit jinak, podpořili novelu poslanci

Poslanci v pátek v úvodním kole podpořili vládní novelu, podle níž by obce musely od roku 2026 v případě, že nejméně tříleté dítě kvůli nedostatečné kapacitě nepřijme spádová mateřská školka, zajistit místo v dětské skupině. Pokud by tak neučinily, měly by rodičům přispět na péči. Předloha má přinést také tzv. sousedské hlídání v domácnostech pro nejvýš čtyři děti, přičemž na provoz by přispíval stát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na schůzi Sněmovny.

Článek

Novelou se nyní bude zabývat sněmovní sociální a školský výbor.

Nárok na místo v mateřské škole mají děti od tří let. Vládní novela z pera ministerstva práce a sociálních věcí vedeného ministrem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) má v případě schválení zavést povinnost pro obce zajistit místo v dětské skupině dětem, než je přijme mateřská škola. Pokud tak samospráva neučiní, měla by rodičům poskytnout náhradu na péči ve výši stanovené maximální náhrady, která je nyní zhruba pět tisíc korun měsíčně.

Novela má řešit kritickou situaci v péči o předškolní děti, kdy často ani ty čtyřleté nejsou do školky kvůli malé kapacitě přijaty a rodiče musí hledat a především platit alternativy, ačkoliv na péči mají ze zákona nárok. Než ji však vymůžou soudně, uplyne několik let a pro dítě už to není aktuální.

Minimální mzda prudce poroste, lékaři budou sloužit déle, rozhodli poslanci

Ekonomika

Jako novinku má novela, která v pátek prošla prvním čtením ve Sněmovně, zavést sousedské hlídání v domácnostech pro maximálně čtyři děti. Na provoz by přispíval stát. Požadavky na prostory a provoz by posuzovaly krajské úřady práce. Oprávnění k poskytování služby by udělovalo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Opoziční poslankyně ale v pátek upozorňovaly na nejasná pravidla fungování sousedských skupin. Například Janě Pastuchově (ANO) se nepozdávalo ani dotování z kapes daňových poplatníků. „Když jsme si potřebovali pohlídat děti, tak jsme si je po dohodě pohlídali, ale nepotřebovali jsme na to veřejné peníze,“ glosovala věc na plénu Pastuchová. Zaznívaly také ironické poznámky, jak budou skupiny přesně fungovat a jaké budou požadavky, například padl dotaz na to, zda v domácnosti budou muset být „čtyři nočníčky“.

Firemní skupiny nebudou muset podle novely přijímat děti výhradně svých zaměstnanců. Novela ruší také omezení v počtu hodin dítěte v zařízení, při jehož překročení rodič přichází o rodičovský příspěvek.

Státní příspěvky na provoz dětských skupin by se měly podle odhadu ministerstva pohybovat do budoucna kolem tří miliard korun ročně. Letos by to mělo být 2,45 miliardy, příští rok 2,6 miliardy a o rok později 3,3 miliardy korun.

Lesní školka se odstřihla od velkododavatelů, vaří ze surovin farem a místních zdrojů

Domácí

Výběr článků

Načítám