Hlavní obsah

Když je dům z vepřovic, je jeho zničení při povodni pravděpodobnější, popsal statik

Než se lidé vrátí do domů viditelně zasažených povodní, měl by je prohlédnout statik a určit, zda je takový návrat bezpečný. Podle statika Roberta Špalka jsou nejrizikovější stavby z nepálených cihel, takzvaných vepřovic, které na dlouhodobější kontakt s vodou reagují nejhůře. Destrukce je podle Špalka u takových domů několikanásobně vyšší než u jiných materiálů.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Spoušť po povodních v Nových Heřminovech, ilustrační foto

Článek

Robert Špalek je předsedou České komory autorizovaných inženýrů a techniků. Na tuto komoru se mohou obracet lidé, kteří statika potřebují, obrátit se mohou také na obecní a stavební úřad. Pokud statika povolaji hasiči, proplácí náklady na něj stát, pokud tak učiní majitel stavby, řeší se náklady s pojišťovnou.

Prioritou podle Špalka nyní musejí být stavby se zjevným vnějším poškozením, například pokud mají trhliny ve svislých konstrukcích, posunutý půdorys budovy nebo narušené zdivo. I když je stavba bez viditelného poškození, neznamená to, že nemůže dojít ke zhoršení stavu.

„Voda v podlahách, stěnách i stropech pracuje i po opadnutí povodňové vlny. Jde o neúprosnou fyziku, kdy poškození stavby může způsobit i postupná změna tlaku mezi vnitřním a vnějším prostředím nebo i v suterénech či sklepech,“ popsal Špalek.

Král rybníků děsí obyvatele Lužnice. Někteří narychlo opouštějí své domovy

Domácí

„Zdaleka ne všem objektům, které byly zaplaveny, hrozí demolice nebo jen částečné stržení. Největší riziko identifikujeme u staveb s nepálenými cihlami, takzvanými vepřovicemi,“ dodal Špalek. Protože vepřovice špatně snášejí dlouhodobý kontakt s vodou, snižuje se jejich pevnost a tedy i bezpečnost celého objektu.

Logicky nejčastěji dochází k demolici staveb, které byly už před pohromou v horším technickém stavu. Ani to však není podle Špalka pravidlem.

Záleží na statikovi a jeho vyhodnocení. Pokud podle něj není konstrukce bezpečná a spolehlivá, zbývá jen demolice. „Je to i proto, že nemůžeme předvídat další vývoj počasí jako prudký vítr, další silné deště nebo s příchodem zimy i sníh. To vše by mohlo vést ke snížení bezpečnosti pro obyvatele, sousedy a další veřejnost,“ vysvětlil statik.

Na Předměstí katastrofa, v Kateřinkách apokalypsa. Opavané likvidují následky ničivého živlu

Domácí

Uspěchat se nesmí ani čerpání vody z nemovitosti, musí se počkat, až klesne úroveň hladiny podzemní vody pod úroveň podlah, v případě sklepů pak musí hladina poklesnout pod úroveň základové spáry, uvádějí jihomoravští hasiči ve svém rádci zvaném Krizport.

Ještě než lidé začnou uklízet, měli by si škody důkladně nafotit, v ideálním případě i natočit video. Poškozené věci je lepší hned nevyhazovat, ale umístit je na hromadu na bezpečné místo, aby je později mohl likvidátor zdokumentovat. Pojistnou událost je nutné nahlásit na infolinku pojišťovny, poškozeného poté zkontaktuje likvidátor a domluví termín návštěvy.

Povodně zaplavily pole se zeleninou, sklizeň se zpozdí

Ekonomika

Pokud byla povodní zasažená studna, musí se voda ze studny odčerpat. Studna se musí dezinfikovat, a až do ní voda znovu nateče, vodu by měla prověřit laboratoř. Zatím není jasné, zda by náklady za kontrolu vody proplatil lidem v zasažených oblastech stát.

„Do laboratoří by teď neměli chodit lidé s vodou ze studny, která byla zasažená. Je velmi pravděpodobné, že tam nějaký mikrobiologický obraz vyjde a vzorek bude zbytečný,“ uvedl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Je také důležité sledovat stránky a sociální sítě hygienických stanic a provozovatelů veřejných vodovodů, zda není problém s pitnou vodou z vodovodu. „V Krnově měli hygienici podezření na to, že je tam voda mírně kontaminovaná. Při rozboru zjistili, že není pitelná ani po převaření a bylo nutné zajistit náhradní cisterny s pitnou vodou,“ dodal Fošum.

Vakcíny proti žloutence by mohly být pro obyvatele zaplavených území zdarma

Domácí

Řadě lidí povodně vyplavily nejen dům, ale také automobil. Podle hasičů je zásadní takový vůz za žádných okolností nestartovat. „Pouhý pokus o nastartování vytopeného vozu může vést ke zničení motoru. Další rozsáhlé škody můžou nastat při pokusu o roztažení vozu,“ uvádějí jihomoravští hasiči na zmíněném webu. Takový vůz totiž nemusí kvůli nečistotám v ložiskách vůbec brzdit.

Důležité je odpojit akumulátor a předat vůz autoservisu. Zaplavený vůz už nelze vnímat jako spolehlivý, hrozí výpadky motoru a nejvhodnější, byť nepopulární řešení je vůz nechat sešrotovat.

V Nových Heřminovech byl zasažen každý dům, některé půjdou k zemi

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám