Hlavní obsah

Kdo nahradí padající SPD? V průzkumech se dotahuje Přísaha

Úspěchy stran a hnutí v červnových eurovolbách se zřejmě začínají propisovat i do domácí politiky. Podle jednoho červencového předvolebního průzkumu by dobrý výsledek mimoparlamentní Přísahy Roberta Šlachty mohl odstartovat růst jejích preferencí. Šetření jí přisoudilo 7,2 procenta, což ji katapultovalo i nad parlamentní hnutí SPD. K posílení by mohlo dojít i u komunistů. Zda jde o trend, či výkyv, ale ukáže čas.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Šéf SPD Tomio Okamura na celorepublikovém sjezdu hnutí 13. dubna 2024

Článek

Průzkumy napříč agenturami dlouhodobě uvádějí, že by se do Sněmovny dostalo ANO, Piráti, STAN, SPD a ODS. TOP 09 se samostatně pochybuje na hranici volitelnosti a lidovci pod ní. Obě uskupení jsou ale s ODS v koalici Spolu, kterou hodlají držet i nadále, tudíž mají prakticky jistá křesla v dolní komoře parlamentu. Přísaha i Motoristé se drží dlouhodobě pod pětiprocentní hranicí stejně jako KSČM. V červencovém šetření NMS Market Research však Přísaha výrazně vyskočila, a to i nad SPD. Posílili i komunisti.

Volební model nevychází pro vládní koalici úplně zle. I bez lidovců by měla ve Sněmovně 99 křesel

Domácí

„Podle mě to je způsobené silnou kampaní před eurovolbami, kdy na sebe Filip Turek přitáhl velkou pozornost. V tomto průzkumu jsme neřešili Motoristy, takže je možné, že až je tam přidáme, podpora Přísahy se trochu rozmělní, tudíž bych ještě chvíli počkala, ale myslím si, že potenciál přeskočit SPD tam je,“ přiblížila Právu autorka průzkumu Tereza Friedrichová.

Červnové evropské volby nemusejí být pro Přísahu s Motoristy i koalici Stačilo! ojedinělým úspěchem. Renomované agentury pro výzkum veřejného mínění již nějaký čas upozorňují na jejich mírné posilování. Například červnové šetření agentury Kantar TNS Přísaze přisoudilo 4,5 procenta, komunistům tři, agentura STEM pak ve stejný měsíc hovořila o 3,7 procenta pro Přísahu a 2,5 pro komunisty.

Naopak již ustáleným trendem, který ještě více zvýraznily evropské volby, je postupná ztráta pozic hnutí SPD. Dlouho se pohybovalo kolem deseti procent, v červnu mu STEM přisoudil 7,3 procenta, Kantar dokonce šest. V červenci z průzkumu NMS vyplynulo číslo 6,8 procenta.

SPD se hledá

„SPD je v ošemetné pozici. Po prezidentských volbách začal Andrej Babiš přejímat radikální pozice, které dříve zastávalo SPD, a proto teď trochu hledá, kam patří. Pokud si bude chtít zachovat podporu voličů, musí dobře uchopit novou pozici mezi ANO a Přísahou,“ míní Friedrichová. Tematicky je navíc podle ní SPD „vyčpělé“.

Podobně mluví i sociolog a ředitel STEM Martin Buchtík. „Typický volič SPD se nerozhoduje, koho bude volit, ale jestli vůbec k volbám půjde. A evropské volby jej moc nezaujaly. Naopak se bezprostředně po nich ukázalo, že Stačilo! a případně i Přísaha může voličům nabídnout nějaký nový program. Část příznivců SPD se už zdá vyčerpaná tím, že hnutí nic zásadního nepředvádí, a tak hledají inovaci,“ pozoruje Buchtík.

„Zcela zjevná je strategie hnutí ANO získat část voličů SPD. Tomu další část odešla ke Stačilo. SPD to ví, i proto uzavřelo spojenectví s PRO Jindřicha Rajchla. Jsou oslabení a bojují na mnoha frontách. Aby se SPD zachránilo, bude hledat šance, jak nabrat hlasy, na něž je zvyklé, někde jinde,“ dodal.

Babiš chce skrz politiku v EU luxovat voliče SPD i Motoristů, míní odborníci

Domácí

Výběr článků

Načítám