Hlavní obsah

Kde hrozí zatopení, ukazují záplavové mapy

Kvůli očekávaným srážkovým úhrnům očekávají meteorologové, že na části území dojde k rozlití vodních toků. V pohotovosti jsou kvůli tomu samosprávy i složky integrovaného záchranného systému.

Foto: AgriGIS

Mapa záplavových území na portálu AgriGIS

Článek

Riziko ohrožení povodněmi mohou lidé zjistit i na webu prostřednictvím Mapy záplavových území. Ta je dostupná i na portálu AgriGIS. Na výběr jsou vrstvy pro pětiletou, dvacetiletou, stoletou, případně pětisetletou velkou vodu.

Ve čtvrtek je zatím i přes vytrvalý déšť situace na tocích klidná, dopoledne nebyly hlášeny dosažené stupně povodňové aktivity a vodohospodáři pokračovali v upouštění přehrad pro získání prostoru pro novou vodu.

Foto: ISVS- VODA

Rozlití dvacetileté vody v povodí Labe na úrovni Lysé nad Labem.

V očekávání rozvodnění toků apeloval ve středu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na starosty, aby si prošli povodňové plány, a na veřejnost, aby v nejbližších dnech sledovala zprávy meteorologů.

ON-LINE: Extrémní lijáky ve střední Evropě jsou důsledkem mimořádně teplých moří, vysvětluje meteorolog

Počasí

V místech, kde lze dle historických dat očekávat velkou vodu, by měli lidé zajistit majetek a pokusit se minimalizovat škody. Pokud je to možné, doporučuje se rovněž odvézt automobily.

Jako vyloženě nežádoucí ministr zmínil povodňovou turistiku, kdy by se lidé jezdili dívat na zatopené oblasti.

Jak se situace bude vyvíjet, bude jasné v dalších dnech. Modelové předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ukazují extrémní srážkové úhrny na většině území s výjimkou západních a severozápadních Čech. V extrémech by do neděle mohlo spadnout i přes 300 milimetrů srážek.

Tam a zase zpět. Šéf meteorologů popsal, proč hrozí extrémní srážky

Počasí

Výběr článků

Načítám