Hlavní obsah

Každý dvacátý donucen k pohlavnímu styku? Kampaň proti obtěžování v MHD zavání šířením poplašné zprávy

Kampaň upozorňující na obtěžování ve veřejné dopravě čelí u některých vizualizací kritice. Nezisková organizace Konsent, která stojí za projektem, v jednom z příspěvků na sociálních sítích tvrdí, že bylo někdy k pohlavnímu styku v MHD, autobuse či vlaku donuceno 6 procent cestujících, tedy přibližně každý dvacátý. Číslo mnohé šokovalo a jeho interpretace také. Údaj se netýká jen přímých obětí, ale i lidí, kteří byli takové události svědky, což je zmíněno až v komentářích. Organizace manipulaci odmítá.

Foto: Instagram Hnutí Konsent

Příspěvek hnutí Konsent v rámci kampaně proti sexuálnímu obtěžování a násilí v MHD.

Článek

„Jedná se o oficiální velkou studii Úřadu vlády, který konkrétně tato data přesně takto komunikuje,“ sdělila Novinkám mluvčí organizace Anna Hrábková na dotazy, proč na vizuálu není uveden vzorek respondentů a zda čísla záměrně nenadhodnocují.

Na instagramovém účtu organizace zveřejnila sérii osvětových grafik upozorňujících na problémy s obtěžováním žen i mužů ve veřejné dopravě. Jde o doplněk ke kampani, na které se organizace podílí s Pražskou integrovanou dopravou (PID).

Na jedné z nich ale uvádí vědomě zavádějící informaci. „6 % procent cestujících bylo v MHD donuceno k pohlavnímu styku. To je víc než každý 20. člověk,“ hlásá grafika.

Ze studentek si udělal otrokyně. Muž z Karlovarska na ně močil a jinak ponižoval

Krimi

Organizace transparentně odkazuje na zmíněnou studii Úřadu vlády. K té ale ředitel Odboru rovnosti žen a mužů Radan Šafařík říká, že oněch šest procent jsou cestující, kteří v průzkumu uvedli, že „byli donuceni násilím k sexu či se setkali s pokusem o sexuální styk nátlakem“. Nejde jen o oběti. Organizace to sama zpřesňuje až v komentářích pod příspěvkem.

Z vládní studie navíc plyne, že s „vynucením sexu výhrůžkou či silou“ se v dopravě setkalo jednou či opakovaně 7 procent žen a 3 procenta mužů.

„To, že 6% cestujících bylo v MHD donuceno k pohlavnímu styku, z těch dat prostě nevyplývá. Pokud to budete tvrdit i dál, přeháníte a upravujete si fakta, čímž důležitost problematiky snižujete,“ vyčetl jeden z uživatelů v komentáři s tím, že takto důležitá informace by měla být uvedena nejen v komentáři, ale přímo v příspěvku, aby nedocházelo ke strašení lidí.

Údaj vychází z průzkumu z roku 2021, do něhož se zapojilo 1009 respondentů, z toho 556 respondentek a 433 mužů. Taková hranice je standardně považována za dostatečně reprezentativní vzorek.

„Je to zcela relevantní. Není tedy pravda, že někde není uveden vzorek, informace o něm je po celou dobu veřejně dostupná. Na studii po celou dobu kampaně transparentně odkazujeme,“ hájí postup Hrábková.

Na grafice ale nic o počtu respondentů uvedeno není, uživatelé by si museli uvedenou studii dohledat.

Hrábková doplnila, že příspěvky s čísly byly uveřejněny jen na sociálních sítích, fyzicky jsou letáky a plakáty na zastávkách i v MHD v osmi verzích, kde zavádějící čísla nejsou.

Informace, tak jak ji hlásá grafika, by však v přepočtu na celou populaci znamenala, že bylo donuceno k sexu ve veřejné dopravě několik stovek tisíc lidí. Redakce nechce závažnost těchto činů zlehčovat, takový údaj je však překvapující. Řada dopravců má ve vozech i kamery.

Redakce se taktéž obrátila na pražskou policii, zda to odpovídá, nebo se aspoň blíží jejich statistikám a počtu hlášení. Lze očekávat, že část traumatizovaných takový čin policii nenahlásí.

Znásilnění přibývá

Mluvčí Eva Kropáčová uvedla, že policie srovnatelné statistiky nemá a znásilnění či případné výtržnictví sleduje obecně bez ohledu na místo, kde se skutek měl stát. Nelze tak zjistit, kolik z nich se stalo v MHD.

Upozornila, že pražská policie má speciální oddělení Metro – tito příslušníci hlídkují v prostorách zastávek i vozů a na místech, kde se pohybuje větší množství lidí. „Policisté provádějí dohled v zastávkách, ale jezdí i metrem. Pokud nám je něco ohlášeno, tak to řešíme přímo na místě. Lidé se mohou obracet i na linku 158,“ ujistila Kropáčová.

Na dotaz, zda se v souvislosti s pražskou kampaní a prezentovanými daty plánuje posílit dohled policistů v hromadné dopravě, uvedla, že policie „nezaznamenala enormní nárůst“, takže se vše řeší v rámci běžného výkonu služby.

Z policejních statistik ale plyne, že znásilnění v posledních letech přibývá, což může souviset i s tím, že se oběti už tolik nebojí incidenty hlásit.

Jen v Praze řešila policie před dvěma lety 153 případů, objasnila jich 97. V roce 2023 šlo o 169 případů, z nich se podařilo objasnit 92. V letošním prvním půlroce bylo zaregistrováno 97 případů znásilnění, doposud se podařilo vyřešit 45 z nich.

Celostátně už letos policie zaevidovala ke konci června 589 případů znásilnění, objasněno bylo 324. Vloni bylo hlášeno 917 případů, předloni 880.

Kropáčová taktéž přiblížila, že sledují nárůst u tzv. onanistů ve veřejném prostoru. Posteskla si ale, že zkušenost s takovými osobami lidé příliš nehlásí, a tak policie nezná přesná čísla takových událostí. Ani tady nejde jen o problém veřejné dopravy.

Průzkum, z něhož vychází vláda i Konsent, je z roku 2021. K redefinici znásilnění došlo až letos. Nově není podmínkou použití fyzického násilí. Nyní je zohledňováno i nerespektování slovního odmítnutí.

Zkušební komisař znásilnil dvě adeptky na řidičák. Dovolání proti podmínce bylo marné

Krimi

Výběr článků

Načítám