Hlavní obsah

Kateřino, stačilo, reaguje Lipavský na stížnosti Konečné proti návštěvě bojovníků Azovu v Praze

Předsedkyně komunistů a europoslankyně Kateřina Konečná brojí proti návštěvě příslušníků ukrajinské brigády pluku Azov v Praze. Podle ní jde o neonacisty. Stejnou rétoriku užívá ruská propaganda. To jí připomněl následně i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), když kontroval řečnickou poznámkou, že si není jistý, jaký stát Konečná vlastně hájí.

Foto: ČTK

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Článek

Do Prahy ve středu přijedou příslušníci 3. brigády pluku Azov, jenž se výrazně proslavil zejména tvrdošíjnou obranou železáren a oceláren Azovstal v ukrajinském Mariupolu v prvních měsících války, kterou v únoru 2022 rozpoutalo Rusko.

Někdejší pluk Azov je často terčem nejen ruské propagandy, ale i příznivců režimu Vladimira Putina. Označují je za nacisty. A stejný narativ nyní v dopise adresovaném ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti) akcentovala šéfka KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná.

„Pluk Azov je to nejhorší z ukrajinského nacionalismu a neonacismu. Pluk založený rasistou, členem Pravého sektoru Andrejem Biletským přezdívaným „Bílý vůdce“ (v současné době velitel zmíněné 3. útočné brigády), vedený Denisem Prokopenkem, neonacistou a fotbalovým chuligánem Dynama Kyjev. Ostatně činnosti tohoto pluku v minulosti kritizoval mj. i Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva,“ píše Konečná v dopise.

Některá evropská města jako třeba Berlín či Brusel podle ní návštěvu této „ultranacionalistické součásti ukrajinské armády“ pro odpor části veřejnosti zrušila a Česko by tak podle ní mělo učinit taktéž.

Pluk Azov. Radikálové, nebo tvrdí obránci?

Válka na Ukrajině

Pluk Azov vznikl krátce po anexi Krymu v roce 2014 jako jedna z prvních reakcí na okupování Donbasu. Vstupovali do něj zčásti i přívrženci nacionalismu a krajní pravice. Dnes je složení i nahlížení na brigádu Azov odlišné, prošla reorganizací a je součástí ukrajinské armády. Nyní je považována za elitní jednotku, kterou ukrajinské vedení například poslalo do tvrdých bojů o Avdijivku.

Odpověď od šéfa české diplomacie Lipavského na sebe nenechala dlouho čekat. Na síti X Konečné připomněl, že Rusko je tím, kdo se dopouští odsouzeníhodných skutků na Ukrajině.

Brigáda Azov už smí dostávat americké zbraně

Válka na Ukrajině

„Kateřino, stačilo. Při čtení jsem zaváhal, za jaký stát jste to byla zvolena. Brzy si připomeneme výročí okupace sovětskými tanky. Ty stejné tanky nyní vraždí na Ukrajině a Putin by je rád viděl ještě dál,“ reagoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v narážce na Konečné koalici Stačilo!, za niž kandidovala úspěšně do Evropského parlamentu.

„Jestli někdo napodobuje nacisty vražděním a unášením dětí, je to Rusko,“ dodal ministr.

Foto: III. útočná brigáda

Plakát zvoucí na setkání s ukrajinskými bojovníky

Pražská beseda s ukrajinskými bojovníky je součástí turné po Evropě. Vedena bude v ukrajinštině a podle pořadatelů se jedná o neformální setkání s besedou a charitativní aukcí, jejíž prostřednictvím je možné podpořit obránce Ukrajiny. Na potřeby bojovníků půjdou i veškeré získané prostředky. Cena vstupenky byla stanovena na 500 korun. Původně se akce měla konat v klubu Endrofin v pražských Vršovicích.

Klub akci zrušil

Organizátoři ale v úterý besedu v klubu zrušili, akce se podle mluvčí jednotky Ljeny Vesňjany uskuteční na jiném, zatím tajném místě. „Akci jsme zrušili z bezpečnostních důvodů. Více sdělit nemohu. Akce se bude konat, ale místo upřesníme během zítřka,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí.

Manažerka klubu Endorfin Adéla Rašková následně Novinkám sdělila, že ke zrušení akce došlo z popudu podniku, jenž nechce mít s válečně motivovanou akcí nic společného. Když Azovu akci ve svých prostorech pronajali, netušili, o jaký typ akce přesně půjde.

„Nedávno nás oslovil klient s žádostí o pronájem sálu pro nahrávání podcastu, což je v Endorfinu běžné. Klient neposkytl bližší informace a nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo jednat o válečně motivovanou akci. V pátek 26. 7. jsme od třetí strany dostali informaci, že se jedná o politický vojenský sraz. Proto jsme se po obdržení této informace spojili s organizátorem a z naší strany neprodleně vypověděli pronájem sálu. Důrazně se distancujeme od plánovaného shromáždění příslušníků pluku Azov,“ přiblížila manažerka s tím, že ke zrušení akce ze strany podniku došlo již minulý pátek.

Azov proti Spartě. Zločiny radikálů na Donbase

Válka na Ukrajině

Související články

Výběr článků

Načítám