Hlavní obsah

Katastrofa přinesla i neobyčejnou příležitost. Část Hodonína zničená tornádem povstává z trosek

Brno

V cestě ničivého tornáda, které se v červnu před třemi lety prohnalo jižní Moravou, stála i část Hodonína zvaná Bažantnice. Nebývalá přírodní katastrofa s sebou přinesla vedle nedozírných škod a bohužel i obětí na životech také nečekanou příležitost v podobě komplexní obnovy zdevastovaného území.

Foto: Nadace KKFF, Novinky

Tornádo poničilo část Hodonína zvanou Bažantnice.

Článek

Právě severozápadní část Hodonína o ploše převyšující 70 hektarů se po tornádu mění k nepoznání. „Tornádo fatálním způsobem změnilo ráz krajiny i klima. V části Bažantnice se teď ale rýsují projekty, které budou nadčasové, atraktivní a udržitelné,“ konstatoval na pátečním brněnském setkání desítek architektů zabývajících se obnovou území starosta Libor Střecha.

„Už jsme zahájili obnovu psího útulku, probíhá soutěž na zhotovitele víceúčelového hřiště. Máme za sebou prvotní výsadby stromů v areálu Dětského městečka, jehož výstavbu chceme zahájit na konci letošního roku,“ vypočetl Střecha s tím, že za pár týdnů se otevře i Dům přírody s okolní zahradou.

Foto: Nadace KKFF, Novinky

Dům přírody se veřejnosti otevře už za pár týdnů.

Setkání architektů se zástupci města a dalších odborníků iniciovala Nadace Karel Komárek Family Foundation, která se i významně podílí na obnově území.

„Po tornádu správní rada rozhodla, že pomůžeme částkou 150 milionů korun. Prvních 50 milionů šlo na pomoc zasaženým rodinám, dalších 100 na obnovu území. Vybrali jsme si Hodonín a ve spolupráci s našimi architekty se podílíme na podpoře šesti místních projektů,“ popsal Novinkám ředitel nadace Luboš Veselý.

„Zvedáme témata, jako je prostupnost území, návaznost projektů, údržba, ale i zapojení místních občanů. Chceme, aby komunikace směrem k veřejnosti byla transparentní. Město dostalo obrovskou ránu, na kterou nebylo připraveno, a stejně tak je těžké řešit obnovu tak velkého území, navíc pod tlakem veřejnosti. Lidé čekají, že se to co nejdřív vrátí do původního stavu,“ zamyslel se Veselý.

Foto: Nadace KKFF, Novinky

Obnova se týká území o rozloze více než sedmdesáti hektarů.

„Je to extrémní, nevídaná věc v rámci České republiky, kdy na docela malém městě vzniká tolik na sebe navazujících projektů v jedné lokalitě. Na okresní město je to hodně velká zátěž,“ přiznala Tereza Kleinerová z hodonínské radnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tady byly dvě místnosti nad tím, teď tam nejsou, popisuje obyvatel Mikulčic řádění živlů.Video: Reuters

Radnice totiž musí zvládnout projekty zahrnující Dům přírody a navazující zahradu, obnovu sportovního areálu, několika parků, příměstského lesoparku Bažantnice a prostoru Dětského městečka, které nabídne prostor a zázemí pro volnočasové vzdělávání dětí a mládeže a různé aktivity spolků a klubů.

Solidarita po tornádu poráží neštěstí na celé čáře

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám