Hlavní obsah

Kasina, za něž měla obec slíbených deset milionů, nebudou

Střední Čechy

Po nátlaku místních obyvatel, protestech a referendu konečně vedení obce Chrášťany západně od Prahy vyslyšelo hlasy lidí a zastupitelé v pondělí večer schválili vyhlášku zakazující hazard. Vedení obce přitom už v minulosti podepsalo smlouvu o spolupráci se dvěma firmami, na jejímž základě se měla v obci otevřít hned dvě kasina. A nebylo to zadarmo.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Lidé proti vzniku kasin v Chrášťanech u Prahy protestovali, teď zastupitelé schválili vyhlášku zakazující hazard.

Článek

Za souhlas měla radnice slíbených deset milionů korun do obecní pokladny. Starosta Chrášťan Pavel Hrdlička (NK) to hájil tím, že obec potřebuje na investice do chodníků a další infrastruktury. Po vyhodnocení referenda, které se konalo v polovině června, ale řekl, že vedení obce se bude výsledkem hlasování řídit, protože ani jinou možnost nemá. Referenda se zúčastnilo téměř 56 procent místních voličů. Celkem jich je v Chrášťanech 692, hlasovat přišlo 385 lidí. Z nich se 78 procent vyslovilo proti hazardu.

Jako argumenty proti kasinům místní lidé uváděli především obavy z možné snížení kvality života, z růstu počtu přestupků a kriminality, a tím i možného snížení hodnoty nemovitostí. Jestli se budou provozovatelé kasin proti rozhodnutí zastupitelů nějak bránit, to jejich zástupce zatím neuvedl. „Momentálně se k tomu nechci vyjadřovat,“ uvedl Miloslav Bohůnek.

Sankce pro případ, že by kasina nakonec v Chrášťanech nemohla fungovat, ve smlouvách nejsou přesně určené.

Starosta povolil v obci u Prahy kasina za dar 10 milionů. Lidé si to s ním přišli vyříkat

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám