Hlavní obsah

Karviná koupí od Bakaly jezero pod těžními věžemi pro rekreaci lidí

Karviná

Oblíbená lokalita k odpočinku v Karviné, jezero ležící přímo v sousedství dolu Darkov, mění svého majitele. Město Karviná se rozhodlo, že Karvinské moře, jak se vodní plocha jmenuje, koupí za 37 milionů korun od společnosti Asental Land podnikatele Zdeňka Bakaly.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Ke Karvinskému moři už nyní vyrážejí stovky lidí.

Článek

Květnové rozhodnutí karvinských zastupitelů posvětilo i čtvrteční krajské zastupitelstvo, které městu schválilo dotaci na odkup jezera ve výši 18,5 milionu korun. Karviná tak má od Asentalu získat 542 pozemků o celkové výměře 1 178 545 metrů čtverečních. Dosud této společnosti město platilo za Karvinské moře roční nájem ve výši zhruba 216 tisíc korun. Ten každoročně rostl o inflaci.

„Aktuálně se dojednává přesné znění smluv a pak dojde k jejich podpisu. Termín ale ještě není přesně dán,“ sdělil Novinkám karvinský mluvčí Lukáš Hudeček s tím, že revitalizaci této lokality řeší město už několik let. Dokonce už je hotová i architektonická studie na proměnu Karvinského moře a jeho okolí.

Chybí občerstvení i elektřina

V sousedství dolu má u jezera vzniknout kompletní zázemí pro relaxaci a sportování všech věkových skupin, což dosud nebylo zcela možné. Lidé tu ale už teď najdou písečnou pláž, lavičky, lehátka, převlékárnu či toalety. Ve spolupráci s krajem zde město postavilo i plovoucí molo a kolem jezera vede nová cyklostezka.

Z chátrající šachty Gabriela se za půl miliardy stane atraktivní park

Cestování
Foto: Denisa Doležalová, Novinky

U Karvinského moře bylo postaveno i plovoucí molo.

„Je zapotřebí zde vybudovat zázemí pro občerstvení, takže máme v plánu postavit bufet. Své prostory potřebuje i správce celého sportovně-rekreačního areálu, který se bude starat o čistotu a půjčování například paddleboardů a dalšího sportovního vybavení,“ sdělil karvinský primátor Jan Wolf (ČSSD).

Doplnil také, že zcela zásadní je vyřešit u Karvinského moře elektrickou přípojku.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Na Karvinském moři si už nyní lidé užívají různé aktivity

Karvinské nebo také Darkovské moře vzniklo vlivem důlních poklesů. V minulosti jezero prošlo rozsáhlou rekultivací, která trvala dvanáct let a stála kolem 360 milionů korun. Město neskrývá, že inspirací pro proměnu jezera je pro něj přehrada Olešná u Frýdku-Místku.

U Karvinského moře už jsou i informační tabule s charakteristikou území. Jsou na ní i informace o rybářském revíru, ale také o čistotě vody. Hygiena jezero kontroluje, zatím zde nebyly zaznamenány problémy a i rybáři si čistotu vody pochvalují.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

U Karvinského moře už radnice vybudovala písečnou pláž.

Lidé se jeli uklidnit ke Karvinskému moři

Koronavirus
Související témata:
Karvinské moře

Výběr článků

Načítám