Hlavní obsah

Kandidaturu na šéfa Pirátů zvažuje Wagenknecht, nebrání se ani Špoták

Za velkého rozruchu se rozvíjejí debaty o následníkovi Ivana Bartoše v čele České pirátské strany, který ji vedl 15 let. Jasně si o pozici lídra zatím nikdo neřekl. Nominaci dostal prozatím jen bývalý pirátský senátor Lukáš Wagenknecht, kterému v obvodu Praha 8 chybělo k obhajobě mandátu 78 hlasů.

Foto: Piráti, Novinky

Senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti)

Článek

„Dal jsem si čas do středy na rozmyšlenou, abych to probral s rodinou a tak dále,“ řekl Novinkám a Právu Wagenknecht.

Pro jeho nominaci ve čtvrtek odpoledne hlasovala na pirátském fóru stovka lidí. Podpořila ji i europoslankyně a dosluhující členka předsednictva Markéta Gregorová. „Je samozřejmě ještě možné, že se přihlásí mnoho kandidátek a kandidátů, a nevím tak, jak bude vypadat mé finální hlasování; Lukáš je ale velmi solidní nominant,“ uvedla.

Sympatie mu vyjádřil i její někdejší souputník z Evropského parlamentu Mikuláš Peksa. „Jsou lidé, se kterými o korupci mluvíte, a je to jako házet hrách na stěnu. A pak je Lukáš Wagenknecht, který se neohne, nezaleze před kmotry a řeší ji. A tohle bude teď setsakra potřeba,“ uvedl.

Dosluhující hejtman Špoták chce, aby Piráti ve vládě zůstali. Sám se nabízí na Bartošovo místo

Domácí

Dosluhující Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták už se o nejvyšší stranický post jednou ucházel, a pokud by byl zájem, je ochoten si to zopakovat.

„Pokud bych teď viděl, že je tam výrazná podpora, tak bych o tom uvažoval. Ale je to čerstvá věc, tak to zatím nevidím,“ řekl s tím, že zájem má jen o předsednický post, nikoli o pozici místopředsedy.

Rýsují se osobnosti z krajů

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová na dotaz Novinek a Práva nereagovala, ale podle serveru SeznamZprávy po nečekaném ukončení pirátského angažmá ve vládě o kandidatuře uvažuje. A na vážkách jsou i další možní kandidáti.

Sám Ivan Bartoš v povolebním rozhovoru pro Právo ukázal na dosavadní první náměstkyni hejtmana Vysočiny Hanu Hajnovou a na Pavla Bulíčka, který poslední čtyři roky působil jako první náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje.

„Je to předčasné, ale o kandidatuře do vedení uvažuji,“ řekl Novinkám Bulíček. Hajnová potvrdila, že přemýšlí nad nejvyšším postem. „Zvažuji, ale zatím to nechci více komentovat,“ napsala.

Pirátský senátor Wagenknecht na Praze 8 ostrouhal. O 78 hlasů

Volby do Senátu

Související články

Výběr článků

Načítám