Hlavní obsah

Kampaň SPD i pletichy. Soudy přijaly přes 30 stížností na volby

Stížností na krajské a senátní volby se k pátečnímu večeru sešly více než tři desítky. V podáních se opakuje téma kontroverzní kampaně SPD, objevila se i stížnost kvůli preferenčním hlasům či přenosným hlasovacím urnám. Koalice Stačilo! v Libereckém kraji usiluje o přepočítání hlasů. Zpracování stížnosti ale může zkomplikovat avizovaná stávka zaměstnanců soudů od 7. do 9. října.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Budova krajského soudu v Brně

Článek

„Kampaň SPD byla rasistická a vyzývala k nenávisti. Podle mého názoru je v rozporu se Základní listinou práv a svobod a v nemá v naší politické kultuře místo,“ řekla Novinkám lídryně pirátské kandidátky na Vysočině Hana Hajdová.

Rozhodla se proto ke Krajskému soudu v Brně podat návrh na vyslovení neplatnosti voleb nebo zneplatnění volby všech zvolených kandidátů za SPD, Trikoloru a PRO na Vysočině. Na vyjádření soudu ještě čeká.

„Cílem je dostat téma nastavení kampaní k českým soudům, které by měly zvážit, jestli jsou pravidla v současnosti dobře nastavená,“ vysvětlila Hajdová.

Klasická česká klička aneb Jak se Okamurova děsivá rasistická kampaň dostala na Václavák

Volby

Podobným návrhem na neplatnost zvolení kandidátů za SPD a Trikoloru se zabývá například i plzeňský krajský soud.

Mezi stěžovateli je také koalice Stačilo!, které utekla křesla v krajském zastupitelstvu Libereckého kraje o osm hlasů. Stížnost podali jen pár hodin před vypršením lhůty. Dosáhnout chtějí přepočítání hlasů.

„Ozývali se nám se lidé, kteří říkali, že výsledky neodpovídají tomu, jak hlasovali,“ řekla pro Novinky předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Stávka soudů

Celkem obdržely soudy v pátek odpoledne víc než 30 stížností. Čtyři převzal Nejvyšší správní soud, který už dvě z nich odmítl, jelikož byly podány mimo zákonnou lhůtu.

Nejvíce podnětů, konkrétně osm, bude řešit Krajský soud v Praze, který má na starost střední Čechy. V těch zvítězilo hnutí ANO, druzí skončili Starostové a za nimi koalice Spolu.

Několik podnětů už stihli soudci zamítnou. Například návrh na anulování voleb „v souvislosti s prováděním pletich při jejich konání“. Podle stěžovatele by kvůli tomu měly být volby neplatné.

Podobně dopadl návrh na zneplatnění voleb do zastupitelstva Karlovarského kraje. Tady navrhovatel tvrdil, že vhazoval do přenosných schránek v domovech pro seniory hlasy personál, čímž mělo dojít k porušení volebního tajemství.

Neuspěl ani případ údajně špatného sečtení hlasů u Krajského soudu v Plzni. Volební komise měla údajně jednomu z kandidátů na stejné volební listině napočítat 27 preferenčních hlasů a druhému nula.

Soudy mají nyní 20 dní na vyřízení všech dodaných návrhů. Jejich zpracování zkomplikuje stávka justičních pracovníku naplánovaná na příští týden od pondělí do středy. Stávky kvůli platům se zúčastní většina zaměstnanců justice, kromě soudců.

Lhůta pro podávání stížností na první kolo senátních voleb a krajské volby skončila, k druhému kolu senátních voleb je možné podat stížnost do 11. října do 16 hodin.

Stačilo! chce přepočítat hlasy v Libereckém kraji. Volební výsledek prý neodpovídá vůli voličů

Domácí

Výběr článků

Načítám