Hlavní obsah

Kalouskova nová strana? Z další pravicové konkurence by premiér radost neměl

V Česku je široká nabídka pravicových stran, a pokud by vznikla další, neměl bych z toho radost, řekl premiér Petr Fiala v nedělním pořadu Partie na CNN Prima NEWS. V poslední době se spekuluje o vzniku nové strany, kterou by mohl založit někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle Fialy vznikla koalice Spolu právě proto, že byla pravice roztříštěná.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Miroslav Kalousek odešel z politiky a asi mu chybí,“ řekl Fiala. Právě zakladatel TOP 09 Kalousek je v poslední době častým kritikem vlády, kterou tepe kromě jiného za pomalé snižování státního dluhu. Nelíbilo se mu ani to, že ministerstvo financí nezvykle zatajilo návrh rozpočtu a zveřejní až jeho podobu, na které se dohodne celá vláda.

Spekuluje se proto, že by Kalousek mohl založit novou stranu. „Vrátím se jen se stranou, která má odvahu něco změnit,“ řekl minulý týden v rozhovoru pro Novinky, aniž by upřesnil, zda tím má na mysli TOP 09, nebo zcela novou stranu.

Kalousek: Vrátím se jen se stranou, která má odvahu něco změnit

Domácí

Fiala podle svých slov nemá o případné nové konkurenci žádné informace. „Neměl bych radost z toho, kdyby vznikala nějaká další strana v té středopravé části politického spektra,“ řekl premiér. „Dokonce bych řekl, že dlouhodobě byla pro středopravicovou politiku široká nabídka, můžeme to nazvat roztříštěnost, i docela nevýhodná. Proto jsme udělali koalici Spolu,“ řekl předseda vlády.

Sjednocování označil za správnou taktiku, která se podle něj ukáže jako správná i v příštích parlamentních volbách.

Fiala: Na letošní růst platů nejsou ve vládní rezervě peníze

Domácí

Výběr článků

Načítám