Hlavní obsah

Kalousek v TOP 09 práskl dveřmi

Aktualizováno

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek vystoupil ze strany. Krok zdůvodnil odlišnými názory. Novinkám řekl, že přemýšlí o vzniku nové strany, dále se k tomu ale nevyjádřil.

Foto: Michaela Říhová, Novinky

Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg na ustavujícím sněmu strany TOP 09 (28. listopadu 2009)

Článek

„Po patnácti letech jsem ukončil své členství v  TOP 09. Svým bývalým kolegům děkuji za léta spolupráce a přeji jim hodně štěstí a osobní spokojenosti do dalších let,“ uvedl Kalousek na síti X.

Kalousek Novinkám ozřejmil, co za jeho rozhodnutím stojí. „TOP 09 má zcela odlišné názory na zásadní témata, které se týkají hospodářství, od těch mých. Jinak je komunikuje. A proto mi přijde fér, abych s nimi nebyl spojován a oni nebyli spojováni s těmi mými.“ K odchodu se rozhodl podle svých slov už dávno. „Jen jsem čekal na volby, abych tím krokem před volbami nemohl někoho poškodit,“ dodal.

O vzniku strany přemýšlí

Na dotaz, zda připravuje vznik nové strany, jak se dlouho spekuluje, odpověděl: „O tom samozřejmě přemýšlím, ale prosím o pochopení, že o tom nebudu veřejně spekulovat.“

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Kalouskův odchod šířeji nepopisovala. „Rozhodnutí Miroslava Kalouska respektuji. Jeho postoje v poslední době k tomuto vyústění směřovaly,“ sdělila Právu a Novinkám.

Na konci loňského roku se TOP 09 rozhodla nenominovat Kalouska na kandidátní listinu koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) pro volby do Evropského parlamentu. O nominaci se Kalousek ucházel s podporou regionálních organizací. Předsedkyně TOP 09 tehdy uvedla, že by se měl věnovat domácí politice. Do Senátu kandidovat Kalousek nechtěl.

V poslední době zejména komentuje vládní kroky a z pozice někdejšího ministra financí hlavně ekonomiku. Například kritizuje současný návrh státního rozpočtu i úvahy na zvýšení daní. „Zvýšení daní je jistě legitimní cesta. Preferuji druhou variantu: méně nároků, méně státu, víc osobní odpovědnosti i ve veřejných službách. Nejhorší je ale nedělat nic, což je to jediné, co se daří. Protože deficity jsou jen odložené daně zvýšené o úroky,“ uvedl nedávno.

Kalousek založil TOP 09 v roce 2009 pět měsíců před sněmovními volbami společně s Karlem Schwarzenbergem, který se ujal vedení strany a Kalousek role prvního místopředsedy. Hned ve volbách 2010 získala strana 16,7 procenta hlasů a vstoupila do vlády s ODS a Věcmi veřejnými.

V roce 2015 by zvolen předsedou strany. O dva roky později už do čela strany nekandidoval a vystřídal jej Jiří Pospíšil. V roce 2020 ohlásil, že už se nebude ani ucházet o křeslo při sněmovních volbách 2021.

Kalousek potupil Fialův kabinet slovy o odpovědných socialistických vládách

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám