Hlavní obsah

Kalousek se Stanjurou pokračují v přestřelce

Slovní pošťuchovaná mezi šéfem státní kasy Zbyňkem Stanjurou (ODS) a glosujícím exministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) ohledně snižování zadlužení Česka pokračuje. Kalousek vmetl Stanjurovi, že o snižování strukturálního deficitu lže, jako když tiskne, což nezůstalo bez odezvy s připomínkou o okopávání kotníků. Ač byla debata vedena ve familiárním tónu, exministr přesto trvá na tom, že vláda na své rozpočtové sliby rezignovala.

Foto: Petr Horník, Novinky

Zbyněk Stanjura (vlevo) a Miroslav Kalousek v dobách, kdy oba zasedali ve Sněmovně.

Článek

Na Kalouskovu čtvrteční filipiku o nesnižování zadlužení státu, byť se k němu vláda zavázala, zareagoval v pátek ministr Stanjura.

„Mirku, chápu, že okopávání kotníků bez jakékoliv politické odpovědnosti je stejně lákavé jako snadné, ale jako exministr financí bys mohl kritizovat trochu objektivněji,“ požádal svého dlouholetého sněmovního souputníka z rozpočtového výboru.

Následně připomněl, k čemu se podle něj vláda zavázala a jak své sliby naplňuje, a to zejména ve srovnání s výhledy předestřenými předchozím kabinetem premiéra Andreje Babiše (ANO).

Stanjura lže, jako když tiskne, opřel se do ministra Kalousek kvůli schodku

Ekonomika

„Naše vláda dělá nepopulární kroky, které budou z tábora levicového populismu kritizovány. Ve tvé kritice bych čekal aspoň trochu víc objektivity,“ odtušil Stanjura.

Kalouskova reakce na sebe nenechala dlouho čekat. O snižování strukturálního deficitu podle něj nemůže být řeč, byť uznal, že není tak zle, aby nemohlo být hůř. „Jistě, bez konsolidačního balíčku by to bylo mnohem horší, ale nepřipustit zhoršení a snižovat není totéž,“ konstatoval.

„Realitu popisuješ sám v konvergenčním programu z dubna 2024, kde na snížení v příštím roce rezignujete úplně,“ doplnil s přiloženou tabulkou ze strany 20 konvergenčního programu z dubna letošního roku. Z ní je patrné, že strukturální saldo rozpočtu pro letošní i příští rok odpovídá 2 procentům HDP.

„Mrzí mě to a byl bych rád, kdybych neměl pravdu. Bohužel ji mám,“ uzavřel Kalousek.

Schodek státního rozpočtu v červenci přesáhl 192 miliard

Ekonomika

Výběr článků

Načítám