Hlavní obsah

Fascinující letecké záběry odstřelu těžní věže v Orlové. Kolos šel k zemi za deset sekund

Orlová

Státní podnik Diamo, který se zabývá rekultivací uzavřeného Dolu Lazy v Orlové, zveřejnil letecké záběry sobotní demolice osmdesátimetrové skipové těžní věže, která byla po čtyři desetiletí dominantou zdejší krajiny. Kolos o váze 16 tisíc tun se díky více než tisícovce náloží sesunul k zemi během pouhých deseti sekund.

Odstřel těžní věže na leteckých záběrechVideo: Diamo

Článek

Betonová těžní věž Dolu Lazy sloužila po dobu čtyř desetiletí k vyvážení černého uhlí na povrch až do roku 2019. Po ukončení těžby začal státní podnik Diamo důl postupně likvidovat. Během následujících dvou let nechá odstranit i další stavby a na místě vznikne pozemek přichystaný pro případného investora.

Po demolici skipové věže teď do areálu nastoupí dělníci, kteří materiál roztřídí na recyklovatelný šrot nebo betonový, respektive cihelný recyklát. Státní podnik Diamo pak v dalších etapách bude pokračovat v sanaci a revitalizaci celého území. To by mělo trvat do roku 2026.

Samotná likvidace jam na Dole Lazy začala v roce 2021. Zasypány na úroveň terénu jsou už všechny tři jámy. Náklady na sanaci na Dole Lazy se v posledních dvou letech pohybovaly okolo 135 milionů korun ročně. Letos by měly činit 77 milionů.

Pyrotechnici odstřelili těžní věž v Orlové. Lidé utíkali před prachem

Domácí

Výběr článků

Načítám