Hlavní obsah

K volebním urnám moc lidí nedorazí, myslí si starosta vytopeného Bohdíkova. Za tři čtvrtě hodiny přišli čtyři

Volební účast bude nízká, je přesvědčen Petr Janků, starosta Bohdíkova, povodněmi jednoho z nejpostiženějších míst. Jeho slova potvrdila situace ve volební místnosti v okrsku číslo 1. Během 45 minut přišli pouze čtyři voliči – dva manželské páry. Voda z rozbouřené řeky Moravy se v centrální části vesnice prohnala asi 240 domy.

Volby do Senátu v BohdíkověVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

„Máme svého favorita, a tak jsme ho volili,“ řekl Novinkám Vladislav Krobot, který tam odvolil jako první. „V domě jsme naštěstí vodu neměli. Ve sklepě jí ale bylo 140 centimetrů. Zaplavila i dvůr a zahradu,“ řekl. „Zlomeni jsme, ale jsme tady,“ dodala Marie Krobotová.

Foto: Petr Marek

Vladislav Krobot, první volič v okrsku 1 v Bohdíkově

Přijít neváhali ani Kozákovi. „Připlavali jsme,“ prohlásil s nadsázkou Radomír Kozák. „No, vytopeni jsme byli kompletně, celý barák, takže máme co dělat. Volili jsme ale i minulý týden, a to jsme na tom byli podstatně hůře,“ připojila se Jana Kozáková.

Podle starosty Bohdíkova Petra Janků (nezávislý) byla účast v prvním kole senátních voleb vzhledem k tomu, co obec potkalo, vyšší, než očekával. „Myslím, že ve druhém kole bude účast podstatně nižší, u senátních voleb to tak obecně bývá,“ řekl Novinkám v pátek v poledne.

Větší část občanů, které Novinky ve vsi oslovily, svoji účast u druhého kola senátních voleb nevylučovala. „Určitě volit půjdu. Minulý týden jsem byl a myslím, že smysl to má. Senát hraje v politice důležitou roli,“ uvedl například Miroslav Veselý. Podobně smýšlel i Jan Kašpar. „Máme to k volební místnosti jen kousek, rozhodně tam, stejně jako na první kolo, dojdeme. Co jsme potřebovali dát do pořádku, už máme hotové. Zbývají jen nějaké dodělávky, takže není důvod nepřijít a nevolit,“ podotkl.

Foto: Petr Marek

V Bohdíkově se volí ve vestibulu tamní základní školy.

Paní z domu o několik metrů dál ještě rozhodnuta nebyla. „Nevím. Minule jsem šla volit v sobotu, byť jsem nevěděla, kam dřív skočit. Čas jsem si ale našla. Teď uvidím. Je odpoledne, od rána makám a už toho mám plné zuby. Jde o to, že nyní se volí už jen do Senátu. Mám ještě starý selský rozum a mám pocit, že to nemá žádný smysl,“ pověděla Novinkám. Jméno neprozradila, stejně jako další žena, která podle vlastních slov bude volby ignorovat.

„Politika mě nezajímá. Mám starosti s hlínou a dalším bordelem, kterého se potřebuji zbavit,“ prohlásila rezolutně. „Volby? Dejte nám s nimi pokoj. Ti politici, co tak touží po korytech, by nám měli přijít pomoci. Potřebujeme ruce, a ne někam chodit,“ přidala svůj pohled paní, jež uklízela před domem.

Foto: Petr Marek

Katastrofu, kterou voda v obci napáchala, tam nyní připomíná hlavně místní skládka. Ulice jsou uklizeny.

Volit nepůjde ani Jana Hlavatá. „Neměli jsme na to čas minulý týden a nemáme ho ani teď. To nejhorší už sice máme za sebou, byla to tady katastrofa, ale práce je stále fůra. Uklízíme zahradu, sklep a nebere to konce,“ pověděla.

V Bohdíkově, kde žije asi 1300 obyvatel, v prvním kole svůj hlas kandidátům do Senátu dalo celkem 230 lidí, účast tam dosáhla 22,27 procenta. Před šesti lety volební účast v prvním kole činila 45,33 procenta a ve druhém už jen 14,53 procenta.

Mohli jsme mít hráz proti vodě, ale někteří nechtěli, zlobí se ve vyplaveném Bohdíkově

Domácí

Výběr článků

Načítám