Hlavní obsah

K úderu blesku v Liberci došlo během oslavy Dne dětí. Hrozná rána, lidé padali na zem, líčily svědkyně

Blesk, který v Liberci v neděli zranil dvě desítky lidí, udeřil do stromu v místech, kde probíhala oslava Dne dětí. Svědci popsali velkou ránu a to, že lidé pod stromem po úderu popadali na zem.

Úder blesku v Liberci zranil skupinu lidí Video: Michael Polák, Novinky

Článek

Akce, která začala ve dvě hodiny odpoledne a jejíž součástí měly být podle pozvánky tradiční dětské radovánky nebo koncert, se konala v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Přišlo na ni několik stovek lidí, kvůli dešti jich ale část odešla a někteří hledali úkryt pod stromem, do nějž blesk udeřil kolem půl čtvrté.

„Blesk, hrom, viděli jsme padnout lidi. Udeřilo to zrovna do toho stromu, pod kterým byla spousta lidí. Nebyl to hezký pohled,“ vylíčila v České televizi jedna z účastnic akce. „Byla to hrozná rána,“ popsala další s tím, že pak na místě vypukla panika.

Dub vysoký zhruba dvacet metrů přestál úder blesku bez pohromy. Na lidi ukryté pod ním nespadly ani žádné větve.

Dvě desítky zraněných včetně dětí po úderu blesku v Liberci

Krimi
Foto: Michael Polák, Novinky

Hasiči a záchranáři zasahují v Liberci ve čtvrti Vratislavice nad Nisou, kde bylo zraněno po úderu blesku 20 lidí

Krátce po incidentu už na místě skoro nikdo nebyl – stánky byly zavřené a za chvíli začalo mizet i pódium. „Lze říci, že oslavu ukončil první úder blesku,“ konstatoval Lukáš Kajínek z odboru kultury vratislavické radnice, která oslavu Dne dětí pořádala.

Po úderu blesku evidují záchranáři nakonec dvě desítky zraněných. Sedmnáct z nich včetně deseti dětí ve věku od dvou do šestnácti let skončilo v nemocnici v Liberci, dva lidé v sousedním Jablonci nad Nisou a jednoho transportoval vrtulník do pražské nemocnice v Motole. Několik osob museli záchranáři na místě resuscitovat.

Lidé utrpěli především srdeční arytmie, lehké popáleniny a neurologická poranění spojená s dočasně špatnou hybností končetin. Někteří jsou v nemocnici hlavně na pozorování.

Foto: Michael Polák, Novinky

Hasiči a záchranáři zasahují v Liberci ve čtvrti Vratislavice nad Nisou, kde bylo zraněno po úderu blesku 20 lidí

Přijdou silné bouřky, možná i s kroupami, varují meteorologové

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám