Hlavní obsah

K tomu mě nepřinutíte. Okamura se Bartoškovi za přirovnání k Hitlerovi neomluví

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura se neomluví místopředsedovi Poslanecké sněmovny Janu Bartoškovi (KDU-ČSL) za to, že ho v květnu nazval „novodobým Hitlerem“. V případě, že by dostal trest a přišel o jeden měsíční plat, tak chce, aby byl poslán na dobročinné účely.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Tomio Okamura na jednání Sněmovny, která se 10. září 2024 sešla po prázdninové pauze.

Článek

„K omluvě mě nepřinutíte. Omlouvat se nebudu, protože budu dál hájit občany České republiky proti urážkám. Ať se omluví pan Bartošek za urážení našich voličů. Plošně uráží více než 500 tisíc voličů SPD,“ prohlásil v úterý v Poslanecké sněmovně šéf SPD Okamura, který dlouhodobě odmítá, že by se něčeho dopustil.

„Tady pan Bartošek mě dal na mandátový a imunitní výbor za to, že jsem bránil více než půl milionu voličů z SPD, když řekl, že obhajují vraha Putina, nevím, kde to vzal. Dále řekl, že SPD je pátá kolona. A pak řekl, že SPD je fašistické hnutí,“ dodal.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a lidovecký poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek požaduje před sněmovním mandátovým a imunitním výborem omluvu za květnové výroky Okamury na jeho adresu.

Označil Bartoška za Hitlera. Výbor bude řešit Okamuru až po volbách

Domácí

Okamura ve svém projevu na mimořádné schůzi ke korespondenční volbě, proti níž opozice tvrdě bojovala, označil Bartoška za „novodobého Hitlera“, když mu vyčetl, jak se vůči němu vymezil v minulém volebním období. Dále pak Bartoška a lidovce obvinil, že na SPD pořádali „pogromy“ a Okamura pak prý musel čelit řadě trestních oznámení.

Spor obou politiků řešil minulý týden výbor na svém zasedání, ale jednání o disciplinárním řízení přerušili kvůli blížícím se volbám. „Myslel jsem si, že výbor mě odsoudí k omluvě, a pak se dozvím, že mě neodsoudí proto, že je před volbami, aby si z toho Okamura nedělal kampaň. Chtěl bych, abyste mě odsoudili k omluvě,“ vyzval poslance Okamura.

Výbor může poslanci nařídit omluvu za nevhodný výrok nebo uložit pokutu až do výše jednoho platu. Proti tomu se ale může Okamura odvolat k plénu Sněmovny.

Okamura rovnou avizoval, že tak v případě nařízení omluvy učiní. Pokud mu plénum uloží následně trest v podobě odebrání jednoho měsíčního platu, bude požadovat, aby byl poslán na dobročinné účely, například matkám samoživitelkám.

Klasická česká klička aneb Jak se Okamurova děsivá rasistická kampaň dostala na Václavák

Volby

Bartošek odmítl, že by urážel voliče SPD, jak tvrdí Okamura.

„Nikdy jsem neurážel voliče SPD. Vždy jsem mluvil jen o chování vedoucích představitelů strany, z nichž dva byli za své nenávistné výroky pravomocně odsouzeni k podmínce. Tomio Okamura je ten, kdo se zodpovídá z porušení jednacího řádu. Celá tato debata je o něm. Jako politici bychom měli jít v dodržování zákonů příkladem. A jednací řád je zákon,“ uvedl.

Související témata:
Mandátový a imunitní výbor

Výběr článků

Načítám