Hlavní obsah

K ráznému kroku se Fiala rozhodl i kvůli volebnímu neúspěchu, komentují politologové Bartošův vyhazov

Občanští demokraté v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) využili oslabení pozice šéfa Pirátů Ivana Bartoše ve straně. Jeho vyhazov z vlády ale politologové za „podraz“ nepovažují, byť mohl premiér zvolit důstojnější komunikaci. Ostrá přestřelka mezi Piráty a ODS může podle politologů pomoci Pirátům, vládu by jejich odchod neohrozil. Shodli se na tom politologové Lukáš Jelínek a Michal Malý ve vysílání Expressu Novinek.

Záznam: Express Novinek k odvolání Ivana BartošeVideo: Novinky

Článek

„Může to být i reflexe dosavadního postupu ODS, která, ačkoliv bylo vítězství hejtmana Kuby velké, nezískala v krajských volbách silný mandát napříč republikou,“ zhodnotil ve vysílání Expressu Novinek turbulentní vývoj ve vládě politolog Michal Malý z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Reagoval na rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) navrhnout odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše z vlády. Toto rozhodnutí mu pak oznámil po telefonu půl hodiny před brífinkem pro veřejnost.

Tím, že se dotažení digitalizace stavebního řízení ujme ministr dopravy Martin Kupka z ODS, získali by občanští demokraté podle Malého i významné politické body do dalších voleb za napravení situace.

Zhrzený Bartoš: Je to podraz. Spolu nastoupilo cestu ke spolupráci s Babišem

Domácí

Podobně to vidí politolog Lukáš Jelínek. „Premiér zjevně využil této chvíle oslabení Ivana Bartoše a třeba doufal, že to zvláštní dopad na koaliční vztahy mít nebude, když je Ivan Bartoš na odchodu z vedení strany. Ale zapomněl na to, jak často dokážou Piráti citlivě reagovat na různé politické podněty,“ řekl ve vysílání Novinek.

K nebývale ráznému kroku se podle něj Fiala rozhodl i pod vlivem volebního neúspěchu v krajských volbách a výčitkami regionálních členů ODS i koaličních politiků kvůli zpackané digitalizaci stavebního řízení. Situaci napomohla i rezignace celého předsednictva Pirátů a nedůvěra vůči vedení po volebním debaklu.

Podle Malého se ale zřejmě premiér, soudě podle reakce Pirátů, přepočítal. Zatím se nestalo, jak upozornil, že by byl z vlády odvolán předseda strany. „Neumím si představit, že by zbylí dva ministři ve vládě zůstali, přibrali třetího do party a pokračovali dál,“ řekl v Expressu.

Bartoš se ráno s premiérem sešel a o odvolání neměl tušení. Pirátská strana v čele s ministry i poslanci označila krok Fialy za „hnusný podvod“. Občanské demokraty označili za kmotrovskou stranu.

Ani jeden z politologů by to podrazem nenazval, premiér má podle nich na takové rozhodnutí právo, byť jej mohl komunikovat lépe.

„Prvně lúzr, pak oběť“

„V Pirátech to vyvolává velkou emoci. Obzvlášť s tím, že je to druhá rána za poslední dny. Z Ivana Bartoše to dělalo nejdřív v očích České pirátské strany lúzra, teď mučedníka. Za velký podraz bych to ale neoznačil,“ míní Malý.

„Jakkoliv spoustu výhrad, které Piráti ventilují vůči koaličním partnerům, považuji za oprávněné, tak pokud je situace tak vážná a vláda je tak špatná a byli tam pod tak silným lobbistickým tlakem, tak nám to měli sdělit dřív, a ne až tehdy, kdy dojde k odvolání Ivana Bartoše z ministerského křesla,“ poukázal Jelínek na loajální účast Pirátů na koaliční vládě.

Fiala podle něj mohl vyzvat Bartoše k odchodu už dříve. Vývoj událostí může být podle Malého pro Piráty nejlepším řešením. Dává jim to možnost odejít tak, aby nepůsobili dětinsky.

„Jakékoliv zbrklé uprchnutí z vlády může být v tuto chvíli pro Piráty nevýhodné, ale právě proto, že teď získali záminku pro třísknutí dveřmi, tak toho část Pirátů, kteří volají po odchodu, využije,“ dodal Jelínek, podle něhož už není nikdo, kdo by účast ve vládě hájil.

Místo řešení přišel Bartoš na schůzku s Fialou se seznamem požadavků. Obratem skončil

Domácí

Výběr článků

Načítám