Hlavní obsah

Jurečkovo rozhodnutí opět kandidovat budí ve straně rozpaky

Rozhodnutí šéfa lidovců Mariana Jurečky obhajovat post předsedy KDU-ČSL, i když nesplnil podmínky, které si sám dal, vzbudilo v lidové straně rozpaky. Většina oslovených funkcionářů nechtěla Jurečkův krok komentovat, ale shodují se v tom, že volební sjezd, který by měl být za dva týdny v Olomouci, se rohlíkem opít nedá.

Foto: Petr Horník, Novinky

Tisková konference po jednání KDU-ČSL. Na snímku vedení strany

Článek

„Předseda napsal všem ve straně mail, kde říká, že podmínky, které si dal, byly částečně splněny. Část ale není celek, a proto si myslím, že tento postoj na sjezdu obhájí jen těžko,“ řekl Novinkám předseda jihomoravských lidovců Roman Celý.

Jurečka ve čtvrtek na jednání celostátní konference KDU-ČSL oznámil, že bude obhajovat, byť sliby, že uspějí ve všech letošních volbách a že zvedne straně preference, splnil jen částečně. Jako nedostatek sebereflexe to nevidí. „To musí vyhodnotit kandidáti sjezdu, jestli mám co nabídnout a jestli moje zkušenosti a pozice v rámci Spolu mohou něco přinést lidovcům. A věřím, že i při vědomí toho, co se nepodařilo, stále přínos mohu mít,“ řekl Novinkám Jurečka.

Volby nedopadly špatně. Jurečka oznámil, že se bude znovu ucházet o post šéfa KDU-ČSL

Domácí

Podmínky, které si Jurečka na začátku roku sám stanovil, byly vynucené. Lidovci totiž jednali, zda svého předsedu neodvolají, protože se nedokázal postavit čelem k tomu, že neukončil večírek na ministerstvu práce v době, kdy na Filozofické fakultě UK umírali lidé po útoku masového vraha.

Lidovci se teď k nepříjemné historii nechtějí příliš vracet. „Nerada bych hodnotila jeho sebereflexi. Ať rozhodnou delegáti sjezdu, jestli podmínky splnil, nebo ne,“ reagovala na dotaz Novinek moravskoslezská poslankyně Pavla Golasowská.

Lidovci by předsedu chtěli vyměnit a upínali své naděje k tomu, že do volby půjde úspěšný jihomoravský hejtman Jan Grolich. Ale tomu se do Prahy z Brna nechtělo. Jihomoravští lidovci proto navrhli, aby Jurečku vystřídal ministr zemědělství Marek Výborný, který jejich nominaci přijal. „Názor členské základny, který se projevil při hlasování na jižní Moravě, je, že je tu touha po změně předsedy,“ poznamenal Celý.

Foto: Petr Horník, Novinky

Marek Výborný

Vládní spojenci: Je pracovitý

Také na jihu Čech mají jasno. „Nebudu komentovat rozhodnutí předsedy, ale můj dlouhodobý názor je, že by mělo dojít k razantní, nejen ke kosmetické změně,“ řekl první místopředseda strany Jan Bartošek. Stejně mluví jihočeský poslanec Šimon Heller. „KDU-ČSL potřebuje širší personální změnu, nejen předsedy, ale většiny předsednictva. A také návrat ke svým kořenům, ke konzervativní politice a podpoře venkova,“ řekl Novinkám Heller.

Spíše než ve své straně našel zastání Jurečka u vládních kolegů. „Koaliční partneři by neměli radit, kdo má být jejich předseda. Ale Marian je za mě člověk, který ve vládě udělal spoustu práce a jsem rád, že kandiduje,“ řekl Novinkám šéf poslanců ODS Marek Benda. Na dotaz, zda mu nevadí, jak se Jurečka postavil k nepovedenému večírku, uvedl: „Myslím, že to bylo trošku nafouknuté.“

Vnitrostranické záležitosti lidovců nechtěl komentovat ani šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. „Je na nich, kdo je povede. Ale Marian Jurečka je cílevědomý a pracovitý a dokáže dotahovat věci do konce a dobře se s ním spolupracuje,“ dodal Rakušan.

Rebelie u lidovců: Jihočeši požadují co nejrychleji sjezd strany

Domácí

Výběr článků

Načítám