Hlavní obsah

Jurečka: Všichni musí být v navyšování platů solidární, ale soudci jsou nedotknutelní

Buď všichni, nebo nikdo. Soudci by neměli být vyjmuti ze systému, kterým automaticky rostou platy ústavních činitelů. Přesvědčen je o tom ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který výklad Ústavního soudu nepovažuje za férový. Kabinet podle premiéra Petra Fialy sice se zvýšením svých platů nesouhlasí, navrhl ale zvýšení pro všechny ústavní činitele, tedy i sebe. Opozice je proti.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Článek

„Tohle není fér. Ústavní soud moc dobře věděl, že tyto tři skupiny lidí jsou navázány na stejnou platovou základnu. Ústavní soud říká: Všichni buďte solidární, ale skupina soudců je v této zemi nedotknutelná?“ namítl v diskuzi na CNN Prima News vicepremiér Jurečka.

Vadí mu, že by se platy soudců řídily jinými pravidly než platy politiků a státních zástupců. Platy soudců by se tak podle něj brzy ocitly „v jiné galaxii“.

„Nemůžeme připustit, že soudci jsou někdo, na koho se nikdy žádná solidarita vztahovat nebude, to pak není fér,“ dodal.

Navrhovat bude meziroční nárůst 6,9 procenta.

Pavel: Když se platy zmrazily, zmrazil se problém. Jsem pro systémovou změnu

Domácí

Ústavní soud letos v květnu zrušil s platností od příštího roku zákonný koeficient nutný pro výpočet platů vysokých státních funkcionářů. Vláda si to vykládá tak, že musí navýšit o víc než 13 procent platy všem, tedy i sobě.

Soud v týdnu neobvykle na politické proklamace zareagoval a zdůraznil, že se zabýval jen platy soudců, respektive jejich zmrazováním v minulých letech, a k těm rozhodnutí mířilo. Neuložil politikům, aby si zvýšili platy, což Novinkám řeklo i několik ústavních právníků.

„Není to tak, že by se něco házelo na Ústavní soud. Pro mě je důležité, co proběhne na vládě ve středu. Jsem připraven podpořit většinové stanovisko, zřejmě to směřuje k nějaké úpravě,“ řekl k tomu ministr zahraničí Jan Lipavský (nestr.) v ČT.

Jednat bude o platech vláda zřejmě 16. října.

Vláda s navyšováním svých platů nesouhlasí, přesto to ale v rozpočtu pro příští rok navrhla, jak na CNN Prima News upozornila místopředsedkyně ANO Alena Schillerová. Premiér Petr Fiala (ODS) podle ní „bezostyšně lhal“, když tvrdil, že je k navyšování jejich platů nutí Ústavní soud.

Opozice s vládním postojem nesouhlasí

Předseda ANO Andrej Babiš chce opět předložit návrh, kterým by zmrazil platy politiků a vyčlenil z toho soudce a státní zástupce. Současně hnutí sbírá podpisy pro svolání mimořádné schůze, k níž by mohlo dojít za dva týdny. „Chceme slyšet, proč se k tomu přistoupilo, jak je možné, že to bylo v rozpočtu,“ dodala Schillerová.

Automatická valorizace platů ústavních činitelů funguje od roku 2015, po vypuknutí covidu ale došlo několik let po sobě ke zmrazení, což vedlo po rozmrazení ke skokovému zvýšení.

Pokud by k navýšení o víc než 13 procent v příštím roce došlo, měsíční plat řadového poslance by stoupl o 14 tisíc korun na 116 400 korun, plat prezidenta by mohl činit 388 tisíc korun, což je nárůst o 46 800 korun. Dále by například plat premiéra vzrostl na 312 500 korun, u ministrů a místopředsedů Sněmovny a Senátu na 222 tisíc korun měsíčně.

Právníci: Vláda neříká pravdu, Ústavní soud jí nenařídil zvýšit platy politikům

Domácí

Výběr článků

Načítám