Hlavní obsah

Jurečka: Volání po změně? Jedině Grolich

Debaty o tom, zda se ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka pokusí obhájit svůj post v čele lidovců, se chýlí ke konci. Tento týden má oznámit, zda bude opět kandidovat na předsedu. Z jeho protikandidátů podle něj volání po změně naplňuje jedině jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) ohodnotil výsledek senátních voleb jako vítězství vládní koalice. Není to přehnané, sdílíte s ním tento názor?

Z pohledu čisté matematiky určitě ano. Ale z pohledu toho, že člověk vnímá samozřejmě i realitu minulého týdne, si myslím, že je to velké varování pro vládní koaliční většinu, aby v následujících měsících daleko lépe dokázala prezentovat svou práci.

Je tu totiž vidět trend, že hnutí ANO posiluje. To, že vyhrálo krajské volby, překvapení nebylo, ono je vyhrálo i před čtyřmi roky. Ale že získalo osm senátních obvodů, je varováním.

Jednoznačně jsme jako vláda vyhráli, prohlásil Fiala

Volby do Senátu

Lidovci obhajovali dvě křesla, dvě křesla získali. Je to pro vás dobrý výsledek?

S touto optikou bych to mohl označit za dobrý výsledek. Ale zase mě mrzí, že se nepodařilo obhájit obvod ve Zlíně. Tam jsme šanci na úspěch měli.

Premiér prohlásil, že do pondělí chce mít jasno o nové podobě vlády po odchodu Pirátů z vládní koalice. Budete s ním mít v tomto směru nějaká jednání?

Ano, my máme naplánováno jednání na pondělní podvečer u pana prezidenta a v úterý během dne máme setkání v rámci čtyř koaličních stran, kde budeme dohadovat další postup.

Svůj osud v čele KDU-ČSL jste mimo jiné spojil s výsledky těchto senátních voleb. Nyní jste si vzal ještě čas na rozmyšlenou o své další kandidatuře. Co bude hrát hlavní roli?

Já jsem v sobotu na tiskové konferenci konkrétně řekl, že to oznámím napřed dovnitř strany a potom navenek. To je logické. Takže na tento týden máme svolaný celostátní výbor a předsednictvo. To jsou platformy, kde se mají tyto věci říkat nejdříve.

Vnímám volání po změně. Pokud se na to podívám optikou krajských a senátních voleb, jediným možným člověkem, který by byl nositelem této změny, je jihomoravský hejtman Jan Grolich. Ale ten se samozřejmě musí také rozhodnout. V pondělí je krajský výbor jihomoravského kraje, tak předpokládám, že tam nějaké jeho rozhodnutí padne.

Takže čekáte na to, jak se rozhodne on?

Já říkám už přes tři měsíce, že budu rád, když bude více kandidátů, kteří se chopí odpovědnosti, představí vizi, dokážou, že na to mají kompetence a drajv a chuť to dělat. Ono dělat předsedu není úplně jednoduché.

Piráti opustí vládu v úterý, prohlásil Bartoš. Demisi podají Lipavský i Šalomoun

Domácí

Výběr článků

Načítám