Hlavní obsah

Jurečka plánuje zůstat ve vládě, i kdyby nebyl šéfem lidovců

I kdyby současný předseda Marian Jurečka (KDU-ČSL) neobhájil příští týden předsednický post, na fungování vlády by se to podle něj nemělo odrazit. Sám by i pak chtěl v kabinetu zůstat. Kandidaturu do čela strany oznámil vedle Jurečky i ministr zemědělství Marek Výborný. Straníci budou o novém vedení rozhodovat na sjezdu v Olomouci 18. a 19. října.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Na vládní úrovni by nezvolení konsekvence nemělo,“ řekl v diskuzi na CNN Prima News Jurečka, předseda strany a vicepremiér.

Nepřímo tím narážel na vládní krizi, kterou vyvolalo odvolání předsedy Pirátů Ivana Bartoše z vlády, k němuž se premiér rozhodl.

Piráti si to tehdy vyložili jako „vyhazov“ celé strany z koalice. „Pokud premiér řekne předsedovi koaliční strany končíš, tak je to vzkaz Pirátům, končíte,“ řekl k tomu koncem září Bartoš, který už před tím oznámil rezignaci na post předsedy strany kvůli špatným volebním výsledkům.

Výborný bude kandidovat na šéfa lidovců

Domácí

Případné nezvolení Jurečky, který mandát obhajuje, by takový dopad mít nemělo.

„Mně přijde logické, abych jako člen a předseda koaliční strany dokončil mandát s tímto volebním obdobím, měl zodpovědnost vést stranu do příštích voleb a pak logicky už nekandidoval a předal štafetu dál,“ řekl Jurečka.

Stávající šéf strany zopakoval, že se rozhodl funkci obhajovat poté, co hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich kandidovat do čela strany odmítl. Vědom si je Jurečka podle svých toho, že je potřeba dát prostor mladým. Nikoho vhodného ale nemají.

„Sebekriticky říkám, že když se zmiňovala jména jako Jurečka, Marek Výborný, Petr Hladík, Honza Bartošek jako možní kandidáti na předsedu, tak nikdo z nás by nebyl tou změnou. Jsme politici, kteří jsme poměrně delší čas na nejvyšší politické úrovni,“ uvedl předseda lidovců.

„Jan Grolich by měl šanci být tou změnou. Žádná superstar tady nepřišla,“ dodal Jurečka.

Strana na historickém minimu

Pošramocenou důvěru straníků má Jurečka od loňských Vánoc kvůli večírku na ministerstvu v době střelby na filozofické fakultě. Svou další kandidaturu na post předsedy sám spojil se třemi podmínkami: zvedne preference strany, lidovci uspějí v evropských a také krajských a senátních volbách.

Sám Jurečka tvrdí, že je splnil jen částečně. Obliba lidovců klesla na historické minimum a kromě Senátu si strana všude pohoršila.

Do předsednictva strany chce pak například šéf poslaneckého klubu lidovců Aleš Dufek, ministr životního prostředí Petr Hladík či předseda pražské KDU-ČSL Tomáš Kaplan.

O místopředsednický post bude na sjezdu usilovat šéfka lidovců v Náchodě Dita Vávrová, náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník, poslanec Tom Philipp a poslanec Hayato Okamura, místopředseda Sněmovny Jan Bartošek, náměstek ministra zahraničí Eduard Hulicius či předsedkyně lidovců v Litoměřicích Zdeňka Marie Čerkasov.

Jurečkovo rozhodnutí opět kandidovat budí ve straně rozpaky

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám