Hlavní obsah

Jurečka: Nejsem Brad Pitt, jsem neoblíbený, protože něco dělám

V Olomouckém NH Collection začala volba nového lidoveckého předsedy. Šest kandidátů se snaží získat na svou stranu lidovecké delegáty. Dosluhující předseda a ministr práce Marian Jurečka začal ironicky, když se řečnicky ptal, proč je tolik oblíbeným terčem kritiky.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

První den celostátního sjezdu KDU-ČSL v Olomouci. Na snímku současný předseda strany Marian Jurečka

Článek

„Čím to bude? Nejsem typ Brada Pitta, nemám jeho figuru, a jak klasik říká, kdo chce být oblíbený, nesmí mít víc rozumu než všichni ostatní. Tím to také nebude, protože nejsem žádný filozof,“ řekl Jurečka.

Poté si pomohl výrokem britské premiérky Margaret Thatcherové, že kdokoli chce být oblíbený, musí dělat kompromisy a nedokáže nic pořádně udělat. „Tím to bude. Kdo je vidět a něco dělá, je terčem kritiky. V politice to platí a v České republice dvojnásob,“ podotkl Jurečka. Poté si posypal hlavu popelem a přiznal, že dělal chyby a jednu velkou. Tím zřejmě myslel, jak se zachoval poté, co se ukázalo, že na jeho ministerstvu probíhal večírek i poté, co se vědělo, že na filozofické fakultě vraždí masový vrah.

Jurečka podle svých slov udělal spoustu práce na ministerstvu práce a sociálních věcí a chce ji prodat v příštích volbách. „Říkáte, že jsem dobrý ministr, ale už horší předseda, ale jsem hlavně ten, kdo nosí 25 let lidovecké tričko a jsem srdcař,“ poznamenal.

Fiala přijel na sjezd lidovců a vychválil Jurečku do nebes

Domácí

Do voleb chce jít v koalici Spolu, kde dokáže prý zařídit silnou pozici pro lidovce. Podle něj mají šanci vyhrát. „Vítězstvím v příští volbách bude, když dokážeme vytvořit vládu demokratických stran, nepopulistů, těch, kteří se neklaní Rusku a Číně a jejich nohsledům a nepůjdeme na trajektorii Slovenska,“ řekl Jurečka. Dodal, že musí ale voliče přesvědčit svou prací a přiznáním chyb. „Nemá smysl jet linku Antibabiš, tím jsou i naši voliči unavení,“ dodal Jurečka.

Svůj proslov zakončil budovatelsky. „Měli bychom se sjednotit a přestat se uvnitř hádat. A sice to bude znít budovatelsky, ale když si vyhrneme rukávy, tak to dokážeme,“ podotkl Jurečka.

Výborný: Voliči nás neopustili, my jsme opustili voliče

Jeho vyzyvatel Marek Výborný již jednou Mariana Jurečku porazil, rodinná tragédie jej ale na čas od vysoké politiky odpoutala. „Jsem otužilejší, zralejší a zkušenější,“ přesvědčoval delegáty sjezdu. Podle něj dvě procenta neznamenají, že voliči opustili KDU-ČSL, ale že KDU-ČSL opustila voliče.

V souvislosti s posledními průzkumy pak zdůraznil, že zásadní by pro lidovce mělo být kromě oněch dvou procent soustředit se na dvacet procent lidí, kteří v posledních sněmovních volbách volili koalici Spolu, ale nyní zůstávají doma. Výborný to chápe jako vzkaz, že jsou tito lidé s vládou nespokojení a říkají, že by se „měli probrat, jinak nebudou mít koho volit“. „Lidé přijmou těžké věci, když se jim srozumitelně vysvětlí,“ dodal.

Jurečka plánuje zůstat ve vládě, i kdyby nebyl šéfem lidovců

Domácí

Zároveň zdůraznil, že lidovci potřebují silné osobnosti, což ukázaly krajské volby, konkrétně Jihomoravský kraj. Jejich zásobárnu pak vidí v Mladých lidovcích, tedy v mládežnické organizaci. „Kdo před čtyřmi roky věděl něco o Grolichovi, starostovi Velatic,“ připomněl aktuální lidoveckou hvězdu - politika, který dokázal s koalicí Spolu vyhrát se 40 procenty bitvu o hejtmanství.

Přihlásil se rovněž k tomu, že by podle něj měli lidovci pokračovat v koalici Spolu. „Spolu bude silné podle základů, na kterých stojí, tedy na síle koaličních stran. Když nebude silná KDU-ČSL, nebude silné Spolu,“ dodal.

Konzervativní křídlo

V protikladu k oběma pak stáli oba zástupci konzervativního křídla – politický nováček Šimon Heller, který se stal poslancem v roce 2021, a matador lidovecké politiky a několikanásobný senátor Jiří Čunek.

Oba zkritizovali poslance, kteří podle nich ve Sněmovně hlasovali v rozporu s hodnotami lidovecké strany, zejména v případě zákona o manželství pro všechny. „Někteří podpořili i adopci homosexuálních párů,“ zlobil se na kolegy Heller.

„Ztrácíme identitu,“ míní Jiří Čunek. Podle něj za současné špatné výsledky strany může nepovedený příklon do liberálních vod. „Lavírujeme nad přírodními zákony,“ míní. Podle něj je lidé nyní volí, přestože jsou lidovci, ne proto, že jsou lidovci.

Oba se přihlásili k názoru, že by se měly výrazně omezit sociální dávky ve smyslu biblického „kdo nechce pracovat, ten ať nejí“.

Čunek na závěr svého projevu zavtipkoval, že nic jiného než 50 procent hlasů ve volbě o předsedu nepřijímá. „Jsem na to ve volbách zvyklý,“ připomněl své nedávné vítězství v senátních volbách v prvním kole.

Na šéfa lidovců je nakonec nával

Domácí

Výběr článků

Načítám