Hlavní obsah

Jurečka napíná lidovce a taktizuje

Lidovci mají za necelé tři týdny sjezd, kde se rozhodne o budoucím předsedovi. A přitom ještě nikdo z lidoveckých špiček neřekl, že bude kandidovat. To se v minulosti ještě nestalo. Poté, co v pondělí odmítl jít do čela KDU-ČSL jihomoravský hejtman Jan Grolich, tak všichni čekají, jak se zachová současný předseda a ministr práce Marian Jurečka.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr práce Marian Jurečka, nebo ministr zemědělství Marek Výborný? Jeden z nich by se za tři týdny mohl stát předsedou lidovců.

Článek

Ten lidovce napíná a sdělí jim své rozhodnutí až ve čtvrtek, kdy se sejde celostátní konference strany. Na úterním předsednictvu podle informací Novinek nic ani nenaznačil.

„Vypadá to, že začal taktizovat a do poslední chvíle bude přesvědčovat případné spojence,“ řekl Novinkám jeden z lidoveckých poslanců.

Jako taktizování určitě vypadají Jurečkovy výroky na adresu Grolicha. „Pokud je tady volání po změně, tak tím nositelem, když se teď rozhlédnu po lidové straně, po lidech, kdo mají odpracováno, mají mandát, mají důvěru, tak pokud by to měla být jiná osobnost, tak je to Jan Grolich,“ řekl v sobotu Jurečka.

Přitom musel vědět, že Grolichovi se z Brna, kde tak výrazně vyhrál krajské volby, do Prahy, kde by ho čekalo vedení strany, která ztrácí každý den popularitu, nechce.

Grolich se nebude ucházet o post šéfa lidovců

Domácí

Jurečka to má ve straně nahnuté od loňských Vánoc a průšvihu s večírkem na ministerstvu sociálních věcí v době střelby na filozofické fakultě. Lidovci se rozhodovali, jestli ho nepřinutí k rezignaci, ale nakonec dostal podmínečnou důvěru.

Pro další kandidaturu do čela KDU-ČSL si dal podmínky: že zvedne preference a že lidovci uspějí v evropských, krajských a senátních volbách. Lidovci ovšem tratili kromě Senátu ve všech kláních a jejich obliba u voličů klesla na historické minimum ke třem procentům.

Philipp: Marian se k tomu musí promodlit

Podle místopředsedy partaje Toma Philippa je ve straně poptávka po změně a sám čeká, že Jurečka nakonec této poptávce ustoupí. „To rozhodnutí je pro něj hodně složité. Marian do toho dal kus života, kus svého soukromí a jeho rozhodnutí musí dozrát, jak říkáme, musí se k tomu promodlit,“ řekl Novinkám Philipp.

Největší šance Jurečku vystřídat má ministr zemědělství Marek Výborný, který už jednou předsedou byl. Jurečku na brněnském sjezdu v roce 2019 porazil, pak ale z rodinných důvodů z postu předsedy odstoupil.

V pondělí ho nominovala nejsilnější jihomoravská organizace. Výborný řekl, že se odpovědnosti nezříká a do několika dnů se vyjádří.

Podle Philippa je to velmi silný signál. „Protože jižní Morava má nejvíce delegátů, kteří budou předsedu volit. A když budou jednotní, tak dávají Marku Výbornému velkou šanci být zvolen,“ řekl Philipp.

Moravskoslezský poslanec Jiří Carbol si naopak myslí, že Jurečka kandidovat bude. „Ale pokud bude mít konkurenci, tak tolik šancí mít nebude,“ řekl Novinkám Carbol.

Každopádně kdokoli se předsedou lidovců stane, tak ho čeká těžký úkol uspět ve sněmovních volbách, které se konají příští podzim. Lidovci zatím počítají, že půjdou v koalici Spolu dohromady s ODS a TOP 09. To se jim před třemi lety vyplatilo, protože získali 22 poslanců, což je historicky nejvíce. Ale evropské i krajské volby ukázaly, že značka Spolu už tolik netáhne.

Odpůrci Spolu nemají na sjezdu šanci, zní z KDU-ČSL. Strana přitom ztrácí podporu

Domácí

Výběr článků

Načítám