Hlavní obsah

Jurečka: Minimální mzda příští rok vzroste o 1900 korun

Minimální mzda v příštím roce vzroste o 1900 korun na celkových 20 900 korun. V pořadu Otázky Václava Moravce v ČT to v neděli uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Na příští rok bude růst minimální mzda o 1900 korun. Měsíčně si ti lidé vydělají více o tuto částku,“ řekl vicepremiér.

Vycházel podle svých slov z aktuálních dat dopočítaných v tomto týdnu. „Minimální mzda, tedy to, co si člověk musí minimálně měsíčně odnést, se zvýší z 18 900 korun na 20 800 korun,“ upřesnil Jurečka. Do roku 2029 by se pak minimální mzda mohla podle Jurečky zvýšit na 28 až 29 tisíc korun.

Nárůst minimální mzdy, který nynější vláda schválila, je podle něj „bezprecedentní“. Doplnil, že zmíněným zvýšením minimální mzdy poroste pro zhruba dalších více než půl milionu lidí v platové sféře i růst zaručených mezd v platových stupních.

„Tento krok dlouhodobě obrovským způsobem pomáhá lidem, kteří berou nejenom tu minimálně zaručenou mzdu napříč ekonomikou, ale berou i ty minimálně zaručené mzdy v jednotlivých stupních v platové sféře… Toto je krok, který by od naší vlády čekal málokdo,“ doplnil šéf KDU-ČSL.

„Takový nárůst tady nikdy nebyl,“ dodal Jurečka.

Tento krok vlády přivítal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Druhým dechem ale situaci v Česku porovnal s Polskem, kde je podle něj již nyní minimální mzda 23 tisíc korun, přestože je na tom polské hospodářství hůře než to české.

Upozornil, že kvůli minimální mzdě poslaly odbory stížnost pro chybnou aplikaci evropské směrnice v nedávno schváleném zákoníku práce, kde byly zrušené minimální mzdové tarify pro soukromou sféru.

„My chceme, aby toto ustanovení bylo zrušeno,“ podotkl Středula. Podle Jurečky ve většině evropských zemí stát do odměňování v soukromé sféře nemluví a je přesvědčený, že Česko stížnost ustojí.

Nařízení o minimální mzdě vychází z novely zákoníku práce, kterou ve středu podepsal prezident Petr Pavel. Stanovila postupný růst minimální mzdy do roku 2029. Výpočet minimální mzdy vychází z predikované průměrné mzdy na další rok, kterou má ministerstvo financí oznamovat do konce srpna, jak upozornila ČTK.

Vláda pak stanoví koeficient, který zohlední kupní sílu, životní náklady, úroveň a tempo růstu mezd i vývoj produktivity. Minimální mzdu má stanovit ministerstvo práce a sociálních věcí do konce září jako součin očekávaného průměrného výdělku a koeficientu. Vypočtená výše minimální mzdy se zaokrouhluje na celé stokoruny nahoru. Pokud by měla být nově vyhlášená minimální mzda nižší než původní, v platnosti zůstane už určená.

Zaručená mzda, která představuje nejnižší výdělek podle odbornosti, náročnosti a odpovědnosti práce a která se vyplácí v osmi stupních od minimální mzdy do jejího dvojnásobku, se od příštího roku ve firmách zruší. Ve veřejném sektoru zůstane ve čtyřech stupních od minimální mzdy do jejího 1,6násobku.

Minimální mzda by mohla příští rok stoupnout

Ekonomika

Výběr článků

Načítám