Hlavní obsah

Volby nedopadly špatně. Jurečka oznámil, že se bude znovu ucházet o post šéfa KDU-ČSL

Aktualizováno

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka se bude znovu ucházet o post předsedy. Oznámil to ve čtvrtek po jednání celostátního výboru strany. Kandidovat chce na sjezdu za dva týdny v Olomouci i ministr zemědělství Marek Výborný.

Foto: Petr Horník, Novinky

Tisková konference po jednání KDU-ČSL. Na snímku ministr životního prostředí Petr Hladík, předseda Marian Jurečka, ministr zemědělství Marek Výborný

Článek

„Rozhodl jsem se kandidovat na předsedu KDU-ČSL na sjezdu v Olomouci za 14 dní,“ oznámil ve čtvrtek po jednání celostátního výboru lidovců dosavadní šéf strany Marian Jurečka.

„Dal jsem si na konci ledna sám své tři interní podmínky. Na rovinu říkám, že nejsou splněny plně, jsou splněny částečně,“ připomněl Jurečka.

Mezi nimi bylo zvrátit klesající tendence strany, což se příliš nedaří. Dále obhájit dva mandáty europoslanců, přičemž ve volbách lidovci získali pouze jeden. V krajských volbách obhájit post hejtmana, což se stalo prostřednictvím jihomoravského hejtmana Jana Grolicha. Celkový počet mandátů se ale v krajských zastupitelstvech snížil. V senátních volbách lidovci získali dva senátory, což Jurečka komentoval tak, že volby „nedopadly špatně“.

Jurečka napíná lidovce a taktizuje

Domácí

Jurečka si dal podmínky pro své setrvání v čele strany poté, co v lednu ustál tlak spolustraníků na odstoupení.

O večírku nemluvil

Vadily jim nízké preference lidovců, které se dlouhodobě pohybují pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, i chování Jurečky, kdy mlžil ohledně průběhu vánočního večírku na ministerstvu práce a sociálních věcí v době, kdy na Filozofické fakultě UK střílel masový vrah. Při oznámení své opětovné kandidatury se o těchto věcech Jurečka slovem nezmínil.

„Považuji za fér, abych mohl přijít na sjezd a složit účty, co jsem doposud jako předseda v tomto volebním období dělal. Máme nejsilnější poslanecký klub v historii, máme za sebou krajské i komunální volby, které pro nás nedopadly špatně…,“ vypočetl Jurečka.

Na sjezdu chce představit konkrétní vizi pro lidovce na další minimálně rok. Do parlamentních voleb, které se budou konat příští rok, si předsevzal „dovést lidovce opět do vlády demokratických stran“. Chce také silnou koalici Spolu, v rámci níž lidovci společně s ODS a TOP 09 opakovaně kandidují.

Díru v lodi jsme ještě nenašli. Lidovci řeší, jak se odrazit ode dna

Domácí

Proti němu Výborný

Proti němu bude kandidovat ministr zemědělství Marek Výborný, který v od roku 2018 do 2019 lidovce vedl necelý rok, ale po náhlém úmrtí manželky, funkci opustil a dal přednost péči o tři děti. Výborný oznámil svou kandidaturu na předsedu strany taktéž ve čtvrtek.

„Jdu do toho. S pokorou a odpovědností,“ napsal na síti X Výborný. Již předem avizoval, že v případě Jurečkovy kandidatury se stáhnout neplánuje. „Nepůjde o žádný souboj. Pak by to byla spíš kandidatura vedle sebe. Oba jsme v jednom týmu, neseme vládní odpovědnost. Platí však, že vést ministerstvo je jiná disciplína než vést politickou stranu,“ řekl Novinkám ve čtvrtek Výborný.

Podle Jurečky celostátní fórum ocenilo, že proběhne férový a demokratický boj o předsednický post. Jurečka lidovce vede od roku 2020.

Původně se spekulovalo o tom, že by do čela lidovců mohl kandidovat i jihomoravský hejtman Jan Grolich, který v zářijových krajských volbách obhájil se skoro 40 procenty hlasů hejtmanský post. Ten ale kandidaturu odmítl.

Grolich se nebude ucházet o post šéfa lidovců

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám