Hlavní obsah

Jurečka a Výborný píší lidovcům. Oba se hlásí ke Spolu, jeden chce straníkům „přistřihávat křidélka“

Ještě než koncem týdne dorazí lidovečtí politici a političky na sjezd do Olomouce, vysvětlili jim písemně oba kandidáti na šéfa KDU-ČSL své základní postoje. Stávající předseda Marian Jurečka rozeslal dopis straníkům těsně předtím, než své rozhodnutí post obhajovat sdělil mediím, pak následoval i list od Marka Výborného.

Foto: Petr Horník, Novinky

Obhajující předseda lidovců Marian Jurečka s Petrem Hladíkem a Markem Výborným v zádech

Článek

Oba potenciální lídři píší, že budoucnost strany v nadcházejících volbách vidí v koalici Spolu.

„Mohu garantovat silnou pozici v rámci koalice Spolu, abychom i po příštích volbách měli velký poslanecký klub, který bude prosazovat náš lidovecký program a bude mít důstojnou roli na celostátní úrovni,“ uvádí Jurečka.

„Naše role v koalici Spolu je nezastupitelná a naším společným úkolem je vyhrát za rok parlamentní volby,“ hlásí se ke spolupráci také Výborný.

Jurečkovo rozhodnutí opět kandidovat budí ve straně rozpaky

Domácí

Jurečka, který se rozhodl opět kandidovat navzdory tomu, že nenaplnil vlastní cíle, v dopisu zejména obhajuje svou práci, například že jsou to momentálně lidovci, kdo místo Pirátů digitalizuje. Výborný zase vypíchl pět bodů, jimž se chce věnovat.

V prvé řadě chce prý „přistřihnout křidélka“ straníkům. „Musíme mluvit jedním hlasem. Jedině tak budeme srozumitelnější pro voliče. Chce to mimo jiné větší míru vnitřní disciplíny a řádu,“ tvrdí například.

Pro Novinky a Právo doplnil, že to neznamená, že je zastáncem vyhazování, spíš domluvy.

Pryč od kulturních válek

Mezi jeho prioritami je také odstoupení od takzvaných kulturních válek. „Stále znovu máme někteří tendenci vést kulturní války a přesvědčovat sami sebe o vlastních hodnotových kořenech. Proč?“ uvádí.

Lidovci se podle něj nemají bát hlasu doby, a to jak v tématech, tak ve způsobu komunikace. „Honza Grolich nám ukázal, že to jde,“ připomněl kampaň jihomoravského Spolu. Grolich v době, kdy lidovci a vládní Spolu v oblibě a preferencích klesají, obhájil hejtmanský post s podporou čtyřiceti procent voličů.

Lidovečtí politici, hlavně poslanci a poslankyně, na sebe v tomto volebním období víckrát upozornili, když se s vervou zapojovali do zmíněných kulturních potyček. Již zlidovělou hláškou je výrok „hovězí je hovězí a kuřecí je kuřecí,“ kterou se proslavil jihočeský poslanec Šimon Heller, když obhajoval manželství jen pro muže a ženu. Necitlivých výroků směrem k LGBT+ se ale část lidoveckého klubu dopouštěla opakovaně.

Čunkův zákaz mobilů na školách je nezákonný, tvrdí ministerstvo

Domácí

Oba současní kandidáti se již o předsednický post střetli a vyhrál Výborný. Bylo to v roce 2019, jenže po pár měsících Výbornému náhle zemřela manželka a on se jako vdovec se třemi dětmi z politiky stáhl. Předsedou se pak stal jeho soupeř.

V posledním roce se Výborný do nejvyšší politiky vrátil. Nejprve vystřídal Jurečkova nominanta v čele ministerstva zemědělství a nyní - poté co se ze souboje ještě před jeho skutečným začátkem odstoupil případný favorit Jan Grolich - oznámil kandidaturu do čela strany.

Nepřesvědčivými výsledky a nízkými preferencemi zkroušení lidovci v poslední době upínali svou pozornost hlavně na jihomoravského hejtmana. Ten nejprve říkal, že se uvidí po krajských volbách, jak se mu povede uspět.

Když z něj voliči udělali jednu z hvězd hlasování v krajích, paradoxně ho „uvěznili“ v Brně, takže kandidovat do čela strany odmítl. Sám oznámil podporu Výbornému.

Volby nedopadly špatně. Jurečka oznámil, že se bude znovu ucházet o post šéfa KDU-ČSL

Domácí

Výběr článků

Načítám