Hlavní obsah

Jsme zoufalí. Hrůza! Jeseník a okolní obce jsou zcela odříznuty

Jeseník
Aktualizováno

Kritická situace panuje v neděli ráno v Jeseníku a dalších obcích na toku Bělé. Město Jeseník i okolní obce jsou zcela odříznuty od světa.

Povodně na JesenickuVideo: HZS Olomouckého kraje

Článek

„Momentálně řešíme pomoc od Armády ČR. Všechno je pod vodou. Nikam se nedostaneme. Voda bere i auta, problémy má těžká technika, hasiči už nemají šanci lidem, co teď žádají o evakuaci, pomoci. Kvůli počasí nemůže létat ani vrtulník. Obyvatelé, co tu možnost mají, se museli uchýlit do vyšších pater,“ řekla Novinkám v neděli před půl osmou jesenická starostka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Uvedla, že v regionu stále prší. Situace by se podle meteorologů měla zlepšovat až mezi 12. a 13. hodinou.

„Jsme zoufalí. Hrůza! Nechce se mi mluvit. Všude kolem je jeden a půl až dva metry vody. Silnice, ale i všechny další cesty jsou totálně zaplaveny. Nemáme elektřinu, jsme téměř bez spojení. I hasiči to tady už vzdali. Kdo nevylezl do patra, bohužel…,“ dodal bez podrobností starosta České Vsi Petr Mudra (STAN).

Povodňová vlna z Jeseníků dorazila do Olomouckého kraje, voda zaplavila část Litovle

Počasí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám