Hlavní obsah

„Přátelský rozchod.“ Jourová končí v ANO

Aktualizováno

Končící eurokomisařka Věra Jourová se po zhruba deseti letech rozhodla ukončit své členství v hnutí ANO. Podle ní jde o „přátelský rozchod“, opakovaně ale čelila tvrdé kritice šéfa ANO Andreje Babiše. Věnovat se chce práci v akademické sféře.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová na Konferenci 20 let tvoříme Evropu, 22. ledna 2024

Článek

„Blíží se konec mého mandátu v Evropské komisi a plánuji odpočinek od aktivní politiky. Chci být i dál prospěšná, využít pro ni své zkušenosti v akademické sféře. Těším se na novou cestu i na akademickou svobodu. Proto jsem se rozhodla pro přátelský rozchod s hnutím ANO,“ oznámila v pátek na síti X Věra Jourová, která zároveň poděkovala hnutí za šanci reprezentovat Česko ve světě.

Jourová stála u začátku hnutí ANO, v roce 2014 byla ve vládě Bohuslava Sobotky ministryní pro místní rozvoj, následně odešla do Bruselu do Evropské komise, kde zastávala posty eurokomisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví, následně se stala místopředsedkyní Komise pro hodnoty a transparentnost. Její éra však po více než deseti letech v říjnu skončí a Jourová se by se ráda přemístila jako vyučující na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy.

Předseda ANO Andrej Babiš jí v pátek popřál mnoho štěstí v dalším životě. „Rozhodla se ukončit členství v hnutí ANO, protože se neslučuje s jejími plány na budoucnost v nestranické akademické sféře. Její rozhodnutí respektuji a přeju jí hodně štěstí a úspěchů v její další životní etapě,“ uvedl Babiš.

Ačkoliv Jourová i Babiš nyní hovoří o „přátelském rozchodu“, čelila opakovaně tvrdé kritice šéfa hnutí ANO Andreje Babiše kvůli rozdílným pohledům na různá témata. Sama Jourová již dříve přiznala, že se názorově s hnutím ANO rozchází a není si jistá, jestli by jim to do budoucna společně ladilo.

Babiš o Jourové v rámci svého boje proti nepopulárním evropským nařízením například v dubnu prohlásil, že se Jourová v Bruselu „úplně zbláznila“. Do eurokomisařky se navezl v jednom ze svých videí kvůli podpoře Evropského paktu o svobodě sdělovacích prostředků, který podle Babiše ohrožuje svobodu slova a zavádí „novou totalitu“. Nebylo to však poprvé, co se Babiš vůči Jourové negativně vymezil.

Se šéfem ANO Babišem se Jourová rozchází také například v názorech na slovenského premiéra Roberta Fica i maďarského premiéra Viktora Orbána, kteří jsou v Evropě považováni za politiky nakloněné Rusku a s nimiž se předseda ANO přátelí.

Jourová: Všichni chtějí do EU, nikdo nechce ven

Domácí

Výběr článků

Načítám