Hlavní obsah

Jourová k vlivu Patriotů: Izolovaní europoslanci uspěli jen s procentem návrhů

Zástupci hnutí ANO, již jsou v europarlamentu kvůli svému zařazení do frakce Patrioti pro Evropu prakticky odstřiženi od vlivu, to mohou překonat osobní odborností a pracovitostí, míní končící eurokomisařka a bývalá členka ANO Věra Jourová. Upozornila ale, že v praxi se z izolace prosazují změny jen velmi těžko.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalá místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová

Článek

Politici hnutí ANO včetně jejich stranického šéfa Andreje Babiše nadále tvrdí, že svým novým angažmá ve frakci Patrioti pro Evropu jsou schopni zasáhnout do evropské politiky a prosadit změny, které slíbili v předvolební kampani.

Argumentují tím, že se jim společně s maďarským premiérem Viktorem Orbánem podařilo vytvořit třetí nejpočetnější politickou skupinu v Evropském parlamentu a „obsadili“ výbory, na kterých jim záleželo.

„V minulém volebním období uspěli europoslanci Identity a Demokracie jen s jedním procentem pozměňovacích návrhů,“ popsala v rozhovoru pro Novinky Jourová, jak to může vypadat u frakce, jež je v takzvaném „cordon sanitaire“.

Babišovi Patrioti ostrouhali i v evropských výborech

Domácí

V minulých letech se ocitla v izolaci frakce Identita a Demokracie, kde byly strany, jež názorově souzní s krajní pravicí. Současní Babišovi Patrioti přijali do svých řad velkou část z jejích někdejších členů. „Cordon sanitaire“ znamená, že návrhy politiků z krajní pravice jsou většinou v europarlamentu pomíjeny.

Většinu v europarlamentu nyní tvoří evropští lidovci, socialisté a liberálové. Patrioti pro Evropu už neuspěli ve volbě vedení parlamentu a další rovinu izolace pocítili tento týden v úterý, když je vládní většina odstřihla od míst ve vedení výborů. Úspěšní přitom byli i politici mimo vládní tábor.

Vrecionová z ODS se stala šéfkou vlivného zemědělského výboru EP

Domácí

Vliv českých poslanců, již patří k Patriotům, je tak dost omezený.

„Jejich vliv bude závislý na tom, jak budou jednotliví europoslanci schopní komunikovat se svými kolegy, i když funkce mít nebudou. Pokud budou pracovat v jednotlivých výborech a prokáží erudici, znalost problematiky, může se stát, že nějaký vliv přece jen mít budou,“ poznamenala Jourová.

Desetileté zpoždění

Končící česká eurokomisařka již hnutí ANO opustila. Informaci zveřejnila na svých sociálních sítích krátce poté, co vyšlo najevo, že Andrej Babiš odešel od evropských liberálů a zakládá frakci s Viktorem Orbánem.

Jourová k tomu ale pro Novinky uvedla, že šlo o shodu okolností. „Nahlásila jsem se na schůzku s panem Babišem na týden, který předcházel oznámení nové frakce,“ řekla. Klíčovým okamžikem pro její rozhodnutí prý byla poslední fáze kampaně před evropskými volbami.

Podotkla, že s odstupem času prý dospěla k názoru, že se svým rozhodnutím přišla s desetiletým zpožděním. „Kdybych věděla, že budu v Evropské komisi deset let, budu mít zamražené členství a nebudu mít absolutně vliv na to, co se v té straně děje, a přitom tam budu formálně zařazena, dohodla bych se na odchodu už na začátku svého angažmá, aby to bylo srozumitelnější a jasnější,“ uvedla.

Charanzová: Že získal Orbán Babiše, mě nepřekvapilo. Že skončí v izolaci, je jasné

Domácí

Politika a rozdílné názory prozatím prý nezhatili její osobní přátelství s lídryní hnutí ANO pro evropské volby, její někdejší náměstkyní a později i nástupkyní na ministerstvu pro místní rozvoj Klárou Dostálovou. Ta naopak do hnutí ANO po letech spolupráce vstoupila a nyní je u Patriotů místopředsedkyní.

„Respektuju její politický instinkt, její volbu a počkám si na to, jestli jí to bude vonět i za půl roku nebo za rok,“ dodala Jourová.

To, jestli Patrioti „voní“, či „nevoní“, řešily špičky kandidátky hnutí Klára Dostálová a Jaroslav Bžoch v rozhovorech po oznámení vzniku Patriotů, když začalo být zjevné, s kým se Andrej Babiš spojil. Bžoch pro Aktuálně.cz řekl, že mu „to úplně nevoní“, Dostálová kontrovala v rozhovoru pro Seznam Zprávy, že jí to v Patriotech voní.

Protičeské nálady a ruské peníze. Kdo jsou noví přátelé Andreje Babiše

Domácí

Výběr článků

Načítám