Článek
„Tato bakterie je jeden z běžných původců střevních onemocnění podobně jako salmonelóza. Nákaza pochází nejčastěji z potravy, v průběhu onemocnění není žádný rozdíl oproti dalším podobným patogenům,“ uvedl na dotaz Novinek předseda Společnosti infekčního lékařství Pavel Dlouhý.
Infekce se nejčastěji objevují v průběhu letních měsíců. Lidé se mohou nakazit třeba nedostatečně ugrilovanými masnými výrobky. O nákazu z masa jde i v případě Bohdalové. Lékaři proto doporučují maso dobře tepelně upravovat.
Ke komplikacím dochází zřídka
Pacient prodělává příznaky běžné i u ostatních střevních infekcí. „Jde o běžný průjem, většina lidí onemocnění zvládne sama bez pomoci lékaře. Klíčové je doplňování tekutin a případně minerálů,“ pokračoval Dlouhý.
Jiřina Bohdalová není v ohrožení života, otrávila se bakterií z masa

Ke komplikacím dochází jen zřídka. K ohrožené skupině patří zejména starší lidé, malé děti a oslabení jedinci. Podle Dlouhého problémy obvykle nastávají v případech, kdy pacient také zvrací a nepřijímá tak dostatek tekutin. „To jsou závažné komplikace, které mohou člověka přivést do nemocnice,“ řekl.
Yersinia enterocolitica je běžná bakterie, která se vyskytuje v přírodě i na potravinách, častý je její výskyt ve vepřovém mase. „Není možné se jí vyhnout. Nakazit se mohou nejenom lidé, ale i kočky a psi.“ Informaci o konkrétním druhu bakterie, kterým se herečka nakazila, zveřejnil server iDNES.
RECENZE: Jiřina Bohdalová exceluje ve Svaté
