Hlavní obsah

Lékaři odstranili pacientce na jihu Čech 19kilogramový nádor

Myslela si, že má kýlu, v břiše jí zatím rostl obří nádor. Řeč je o šestasedmdesátileté ženě ze Soběslavi, které lékaři z jindřichohradecké nemocnice odstranili 19kg nádor. Náročná operace i dlouhá rekonvalescence dopadly dobře a pacientka se po třech měsících strávených v nemocnici mohla vrátit domů ke svým nejbližším.

Foto: Eliška Čermáková

Paní Marie po operaci s primářem Lukášem Havlůjem

Článek

Všechno to začalo rostoucím břichem, kterému Marie (lékaři ženě slíbili, že nezveřejní celé její jméno) nepřikládala žádný význam. Myslela si, že jde o kýlu a návštěvu lékaře stále odkládala. Do nemocnice ji loni před Vánoci doslova dohnala vnoučata, o která se po smrti své dcery stará.

„Našla jsem si na internetu, že v jindřichohradecké nemocnici je kýlní centrum a že tři dny po operaci pouštějí pacienty domů. Myslela jsem si, že budu na Vánoce doma. Lékaři mi ale sdělili, že jde o velký nádor a že je nutná operace. Věděla jsem, že výsledek je nejistý a že se možná z nemocnice už nevrátím, spoléhala jsem ale na lékaře a důvěřovala jim,“ popsala před operací Marie.

Do nemocnice přišla za minutu dvanáct. Vyšetření ukázalo, že nejde o kýlu, ale o mnohem závažnější problém. V břiše jí totiž vyrostl 19 kilogramů těžký nádor, takzvaný liposarkom. Jindřichohradečtí chirurgové věděli, že se nezmenší, ani nevyléčí a jedinou šancí na další život je náročná a riziková operace. S ní Marie souhlasila, a to jí zachránilo život.

Foto: Eliška Čermáková

Odstraněný nádor

„Někteří pacienti své problémy bagatelizují, i když podvědomě vědí, že se něco děje, ale nechtějí si to přiznat. To byl i případ paní Marie. Obří nádor utlačoval orgány dutiny břišní a hrudník a pacientka nemohla už prakticky ani dýchat,“ popsal stav pacientky před operací Lukáš Havlůj, primář chirurgického oddělení jindřichohradecké nemocnice.

Operace chirurgům trvala 4 hodiny. „Odstranili jsme nádor spolu s ledvinou, v jejímž tukovém pouzdře vznikl. Jenže ani poté nebylo vyhráno, protože nádor delší dobu utlačoval velké cévy v břišní dutině i ostatní orgány a návrat k normálnímu fungování těla byl ještě dlouhý. Došlo k závažným pooperačním okolnostem, se kterými jsme se na ARO museli potýkat. Pacientka tu strávila téměř tři měsíce a polovinu z toho byla v umělém spánku,“ řekl Vít Lorenc, primář ARO.

Marii totiž selhávaly orgány, včetně druhé ledviny. Byla napojena na umělou plicní ventilaci i dialýzu. Lékaři věděli, že se může stát cokoliv. Za Marií pravidelně chodila její dvě vnoučata. Po více jak měsíci se Marie probudila z umělého spánku a lékaři ji postupně od přístrojů odpojovali.

Foto: Eliška Čermáková

Lékaři při operaci

Jednalo se o vzácný typ nádoru, kterému se říká liposarkom. Ten vzniká z tukové tkáně a může se objevit kdekoliv na lidském těle. V břiše v blízkosti ledvin, na krku i na končetinách. Podle lékařů jde zřejmě o největší vyoperovaný nádor tohoto druhu na světě. „Jsou popsány případy, kdy nádory vážily i přes 100 kg. Takto velký nádor tohoto typu ale odborná literatura nepopisuje, pravděpodobně jde v tomto směru o světový rekord,“ dodal Lukáš Havlůj.

Po třech měsících doma

Lékaři pacientku propustili po třech měsících domů. „Pustili mě z nemocnice letos na Velikonoce. Všem bych chtěla moc poděkovat, zachránili mi život. Největší motivací k uzdravení pro mě byla vnoučata a také jorkšír Charlie,“ řekla Marie s tím, že i v malé okresní nemocnici se dějí zázraky. Pravidelně chodí na kontroly a její stav je momentálně dobrý.

A právě motivace a chuť žít je podle primáře Havlůje padesát procent úspěchu. „Pokud není pacient naladěn pozitivně, tak to nemusí dobře dopadnout, i když my všechno uděláme správně. Klíčová je komunikace, kdy s pacientem vše probereme a připravíme ho na to, co ho čeká. Není to úspěch jednotlivce, ale celého týmu,“ dodal primář.

Přišel o čich, teď mu ho vrátila biologická léčba

Zdraví

Výběr článků

Načítám