Hlavní obsah

Jezdili sem čumilové a dělali selfie. V Plavu na Českobudějovicku požádali o uzavření obce

Plav

Policisté zavřeli průjezd Plavem na Českobudějovicku. Chtěli zajistit bezpečnost, ale také zamezit takzvané povodňové turistice. V obci bylo během sobotního podvečera zasažených zhruba dvacet objektů. Zvědavci si je fotili, nebo si dokonce u nich dělali selfie.

Povodně zasáhly dvě desítky domů v Plavu na ČeskobudějovickuVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

Informaci Novinkám potvrdil velitel místních dobrovolných hasičů Jiří Novotný. „Jezdili sem čumilové. Na vlastní oči jsem viděl, jak si někteří pořizovali selfíčka. To opravdu není vhodné,“ zdůraznil. Proto požádal policisty, aby příjezd do obce znemožnili.

To se nakonec stalo. „Druhým důvodem byla samozřejmě bezpečnost. Voda se často vylije u mostu směrem na Budějovice a vytvoří lagunu. Řidiči do ní můžou vjet a havarovat, což nechceme,“ podotkl velitel.

Řeka Malše se v Plavu stala rozbouřeným živlem, jenž dosud zasáhl zhruba dvacítku rodinných domů, stavení či chat. Postižené jsou objekty na návsi, u hlavní silnice a jezu. Většina obyvatel už prostory opustila.

Matka a dcera odmítly opustit dům na Českokrumlovsku. Museli je zachraňovat hasiči

Domácí

Mám připravený člun

Výjimkou je ale třeba Ladislav Šustr s rodinou, který měl během sobotního podvečera u domu asi metr vody a situaci sledoval z prvního patra. „Vyklidili jsme přízemí a vše, co se dalo. Máme připravená evakuační zavazadla, dole člun, na kterém kdyžtak odplujeme,“ vysvětloval starší muž.

Podle něj zatím nejsou podmínky tak dramatické jako v roce 2002. „Tehdy nám tekla voda dovnitř okny, která jsou metr a půl od země. Teď to není tak hrozné,“ doplnil. A někteří místní s ním souhlasili.

Jedním z nich byla třeba Ivana Hanousková, která vlastní chatu u jezu a bydlí v Českých Budějovicích. „Zatím máme zatopenou jen garáž a sklep, vevnitř ještě nic. Vody je pořád méně, než bylo při první vlně před dvaadvaceti lety. To už nás z chaty museli zachraňovat hasiči na lodičce,“ vyprávěla Hanousková.

Doufá, že černé scénáře se nakonec nenaplní. Podobné přání má i Petr Tichánek, jenž provozuje v Plavu pražírnu kávy. „Snad až k nám Malše nevystoupá,“ řekl.

Velitel hasičů ubezpečil, že jsou připraveni nepřetržitě pomáhat, eventuálně evakuovat další obyvatele. „Řeku stále monitorujeme. Dneska určitě nepůjdeme spát,“ uzavřel.

Bojí se apokalypsy. Sedlnice na Novojičínsku jsou pod vodou, hrozí protržení hrází rybníků

Domácí

Aktuální povodňová situace v ČR

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám