Hlavní obsah

Ježci se změnili v agitku. Jihlava řeší street art na chodnících

Jihlava

V politickou agitku se zvrtnul původně sympatický počin jihlavského výtvarníka, a to malbami ježků na chodníku zpestřovat lidem den. Autor totiž postupně učinil z jihlavského erbovního zvířete nositele svých politických názorů. Věc tak nyní řeší radnice.

Foto: Magistrát města Jihlavy, Novinky

Miloš Henč při práci v době, kdy ještě ježci dělali ryzí radost.

Článek

Výtvarník Miloš Henč zdobil jihlavské chodníky roztomilými obrázky ježků od začátku jara.

„S návrhem na malování na chodnících oslovil nejdřív pracovní skupinu pro výstavbu a později jednal i osobně se mnou. Z prvního jednání je i zápis,“ potvrdil náměstek jihlavského primátora Martin Laštovička (KDU-ČSL), že šlo o bohulibou aktivitu s posvěcením radnice. Činnost nicméně podléhá regulím; na obrázcích například nesmí být státní symboly a znaky.

Deklarované oživení se ale časem zvrtlo. Scény s ježčími rodinkami se proměnily ve zřetelnou kritiku Evropské unie, ODS či LGBT komunity. Sám autor, kterého se Novinkám nepodařilo zastihnout, se tím ostatně netajil ani na sociální síti. Když navíc začal politicky motivované malůvky umisťovat cíleně na chodníky před školská zařízení, vzbudilo to u řady lidí nevoli a začali se obracet na vedení města.

„Pán si z toho začal dělat politickou arénu a to je nepřípustné. Na svůj názor samozřejmě právo má a nikdo mu ho nebere, ale tohle je porušení dohody, a to nelze tolerovat nikomu bez ohledu na to, zda se s prezentovanými názory ztotožňujeme, nebo ne,“ jednoznačně konstatoval náměstek Laštovička.

Vedoucí odboru dopravy Lubomír Dohnal potvrdil, že dostal za úkol věc s autorem vyřídit. Obrázky musí zmizet. Činí se i městská policie. „V tuto chvíli mapujeme, kde všude ty malůvky jsou,“ uvedl ředitel jihlavských strážníků Stanislav Maštera.

Podle náměstka Laštovičky původní dohoda ztratila platnost.

„Čekám, že pan Henč nyní přijde a omluví se. Pak by se snad dalo uvažovat o návratu, protože legální street art město podporuje. Jinak považujeme věc za skončenou,“ uzavřel.

Související témata:

Výběr článků

Načítám