Hlavní obsah

Jet do Polska pro cigarety a tabák se stále vyplatí, příležitost láká pašeráky

Náchod

Jedenáct tisíc a šest set kusů cigaret v 58 kartonech zajistili v minulých dnech celníci nedaleko hraničního přechodu Náchod – Kudowa Slone. Z Polska do Česka ho převážela posádka šedého volkswagenu. Byl to letos už padesátý případ zachycení nelegálně přepravovaných tabákových výrobků. Podle celní správy tento počet stále narůstá. Oproti loňsku to je o celých 47 procent. Jezdit do polského příhraničí pro kuřivo se totiž stále vyplácí.

Muž převážel 58 kartonů cigaret z PolskaVideo: Celní správa ČR

Článek

„K vlastnictví kuřiva bez tabákových nálepek se přihlásil sedmatřicetiletý Čech, který avizoval, že si jej veze pro svoji osobní spotřebu,“ uvedla mluvčí celníků Jitka Fajstavrová s tím, že cigarety byly umístěny v zavazadlovém prostoru vozidla v kartonové krabici a v bílém igelitovém pytli.

„To jsou pracovní věci,“ tvrdil muž, když měl ukázat, co veze v kufru automobilu. Když ale celník chtěl, aby otevřel papírovou krabici, jen suše konstatoval, že je problém, a přiznal, že veze 58 kartonů cigaret. O tom, že existují nějaké limity, ví, ale netuší, kolik je možné cigaret ze zahraničí přivézt.

Foto: Celní správa ČR

Pašované cigarety se ukrývaly v krabici v zavazadlovém prostoru automobilu

„Muži hrozí za trestné činy porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží a porušení práv k ochranné známce a jiným označením trest odnětí svobody až na tři léta nebo zákaz činnosti. Navíc mu bude doměřena spotřební daň ve výši téměř padesát tisíc korun,“ dodala Fajstavrová.

Vyplatí se i nákup tabáku

Zatímco v České republice stojí krabička cigaret přibližně od 140 do 150 korun, při nákupu v Polsku se dá krabička cigaret pořídit přibližně o třicet až čtyřicet korun levněji. Navíc Češi do Polska jezdí nejen kvůli cigaretám, ale vyplatí se tu kupovat i tabák a z něho si pak cigarety balit.

Foto: Celní správa ČR

Pašované cigarety v zavazadlovém prostoru automobilu

„V Čechách stojí třicet gramů tabáku kolem dvou set korun. Ale v Polsku koupím osmdesát gramů kolem od dvě stě čtyřiceti do tří set korun, to podle značky,“ řekl Novinkám Petr Hradecký, který takto jezdí každý měsíc asi padesát kilometrů z Hradce Králové.

„Oproti nákupu v Čechách se to opravdu vyplatí. Koupím si vždycky šest balení modrého Winstonu a přijde mi, že kvalita je i lepší,“ dodal Hradecký.

Statistiky stoupají

V případě nákupu je ale důležité nepřekročit zákonem povolené množství.

„Ze zemí Evropské unie si fyzická osoba může přivézt osm set kusů cigaret. Za vyšší množství už je nutné platit spotřební daň. Z mimounijních zemí platí osvobození od daně z přidané hodnoty, spotřební daně a cla u dvou set kusů cigaret,“ upřesnila Jitka Fajstarvorá.

Navýšení dovozu kuřiva z Polska potvrzují i statistiky královéhradeckých celníků. Jen za první pololetí už zaznamenali padesát porušení a zajistili více než 116 tisíc kusů nezdaněných cigaret. Je to jen o pětinu méně než za celý minulý rok. To jich zajistili téměř 150 tisíc kusů. „Ve srovnání s loňskem stoupl i počet případů. V tomto pololetí jich je už o čtyři více, než tomu bylo za celý rok 2023,“ dodala Fajstavrová.

Související témata:

Výběr článků

Načítám