Hlavní obsah

Ještě o metr a bude to kritické. Novohradka na Chrudimsku nepřestává hrozit

Luže

Na třetím povodňovém stupni je už od noci z pátku na sobotu Novohradka na Chrudimsku. Na některých místech se voda vylila z koryta. V Lozicích muselo být vyklizeno šest domů, další dva v nedaleké Luži.

Povodí Novohradky očekává další vzestupVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

Článek

„Celkem muselo z domů odejít asi 20 lidí. Evakuovány musely být také chatové oblasti v Hrobicích a Němčicích na Pardubicku. Jeden více než 80letý muž odejít odmítl,“ sdělila mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Novohradka uzavřela komunikaci.

V průběhu odpoledne přestalo pršet, ovšem optimismus ještě není namístě. Množství vody je v tuto chvíli na úrovni padesátileté vody, na což jsou zdejší protipovodňová opatření dimenzována.

„V Luži na Novohradce očekáváme možná až dvojnásobný průtok, než je v tuto chvíli. Měla by to být víc než stoletá voda. Odhadujeme, že hladina stoupne ještě o metr. Což je už kritické,“ uvedl Marián Šebesta, generální ředitel Povodí Labe.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Novohradka na Chrudimsku na třetím povodňovém stupni

Kulminace se očekává v neděli kolem 18. hodiny. „Ale je možné, jestli přijde další vlna deště, že se vše bude ještě opakovat třeba i v úterý,“ dodal Šebesta.

Na Broumovsku přetekl rybník, evakuuje se jeho okolí

Domácí

Aktuální povodňová situace v ČR

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související články

Bez elektřiny jsou desítky tisíc domácností

Kvůli extrémním dešťům a větru bylo v sobotu ráno bez elektřiny 63 tisíc domácností, vyplývá z informací společností ČEZ a E.ON. Problémy jsou hlavně na severu...

Výběr článků

Načítám