Hlavní obsah

„Jednání Fialy nelze dál důvěřovat.“ Piráti chystají hlasování o odchodu z vlády

O odchodu z vlády by mohli Piráti hlasovat zřejmě o víkendu, řekl Novinkám a Právu Vojtěch Pikal, který má ve straně na starost řízení podobných hlasování. Jednání Celostátního fóra by se však mohlo i urychlit. Aby bylo rozhodnutí přijato, musí být pro tři pětiny hlasujících. Jde o reakci na odvolání šéfa Pirátů Ivana Bartoše z kabinetu, které v úterý oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Článek

Návrh na vyvolání hlasování o odchodu z vlády napsal na fórum člen Pirátů Ondřej Ručka. „Zdůvodnění je prosté, avšak zřejmé. Nepodařilo se nám prosadit naše klíčové politické priority a zároveň již nelze nadále důvěřovat jednání Petra Fialy,“ uvedl.

Po 40 minutách se do hlasování o podnětu zapojilo 159 lidí, z toho 87 procent se vyjádřilo „pro odchod z vlády“. Toto hlasování však zatím o samotné rezignaci pirátských ministrů nerozhoduje, klíčové hlasování bude svoláno k věci později.

Pikal Novinkám sdělil, že hlasování by mělo být svoláno pravděpodobně na víkend. „Bude to zřejmě probíhat od pátku do pondělí. Ovšem toto je případ, kdy bychom konání hlasování mohli zkrátit,“ dodal.

Je to zrada v přímém přenosu, odejdeme z vlády, zní od Pirátů

Domácí

Aby bylo rozhodnutí přijato, musí se pro vyslovit tři pětiny hlasujících. „Je to zásadní rozhodnutí,“ vysvětlil Pikal. Celkem mají Piráti 1160 členů, hlasování bude platit, i když se jich zúčastní jen zlomek.

Podnět k vyvolání hlasování o odchodu z vlády má na fóru mezi diskutujícími podporu. „Podporuju ho naprosto jednoznačně. Musíme konečně převést do reality naše heslo a mít odvahu udělat, co je správné. Ve chvíli, kdy střední třída této země padá do chudoby, či dokonce do náruče národovců, jsou naše hodnoty a postoje, tolik odlišné od pravicově konzervativní vlády Spolu, velmi důležité,“ napsala do diskuze Janka Michailidu, která je pirátská expertka pro téma návykových drog.

Bartoš je vicepremiérem a ministrem pro místní rozvoj. Fiala uvedl, že navrhne jeho odvolání kvůli problémům v digitalizaci stavebního řízení. Bartoš o jeho kroku zřejmě do poslední chvíle nevěděl.

Bartoš a celé vedení Pirátů rezignovali v neděli v noci kvůli debaklu strany v krajských volbách na funkce v čele strany, ve vládě však chtěl zůstat dál.

Bartošovi jsme nabízeli pomoc, ale k ničemu to nevedlo, tvrdí Pekarová Adamová

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám