Hlavní obsah

Jedna katastrofa za život stačí, zní z Lichnova a Zátoru, kde povodeň už zabíjela

Stačil nám rok 1996 a 1997. Podobnou katastrofu už nechceme nikdy zažít a věříme, že už se to nestane. Tak hovoří lidé v obcích Lichnov a Zátor na Bruntálsku, které se staly symbolem katastrofálních povodní z druhé poloviny devadesátých let. Zátor byl tehdy vytopen dvakrát. A podle předpovědi má nyní v Jeseníkách spadnout nejvíce vody v rámci celé ČR.

V Lichnově ožívají vzpomínky na katastrofální rok 1996Video: Aleš Honus, Novinky

Článek

Od posledních povodní se zde každoročně investuje do protipovodňových opatření a lidé i proto věří, že situace nebude tak špatná, jak vzpomínají pamětníci. Strach se ale do Zátora a Lichnova vrátil.

V roce 1996 a 1997 přišlo v této nejpostiženější oblasti Bruntálska o život několik lidí, pod vodou se ocitly stovky domů a byly zničeny silnice i obecní infrastruktura. „Dalším povodním úplně nemůžeme zabránit, ale můžeme předcházet tomu nejhoršímu. Věřím, že za posledních více než pětadvacet let se udělalo hodně. Vždyť tehdy nebyl k dispozici ani integrovaný záchranný systém, který dnes funguje perfektně,“ řekla místostarostka Zátora Jiřina Míčková.

Jak doplnila starostka sousedního Lichnova Marta Otisková, nálada mezi lidmi odpovídá tomu, co zaznívá ve zprávách. „Lichnov byl v roce 1996 postižen snad tisíciletou vodou, následky byly skutečně katastrofické. V obci došlo k jednomu úmrtí a poškozena byla asi stovka domů,“ vzpomíná starostka Lichnova.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Starostka Lichnova Marta Otisková a zaměstnanec radnice Roman Byrtus

„Řada lidí se tehdy ocitla v zoufalé situaci. Někteří se z obce odstěhovali, protože pohled na zdejší, jinak velmi klidný potok Čižina již nesnesli. Mnoho zejména starších lidí se s následky nedokázalo vyrovnat, protože už neměli sílu ani prostředky, ze kterých by své nemovitosti opravili,“ vzpomíná starostka.

Obec je dnes celá krásně opravená. „Všechny domy se od té doby zrekonstruovaly, dokonce i ty, které byly určeny k demolici. Stěhují se k nám mladí lidé se založenými rodinami a líbí se jim u nás. Udělali jsme spoustu opatření, abychom zabránili následkům přívalových srážek, takže by se měly lépe rozložit v krajině. Ale nebudu lhát, samozřejmě nemůžu říct, že povodeň nepřijde, protože stát se může všechno. Jsme prostě v údolí,“ dodala starostka s tím, že podobně byla obec postižena v roce 1942 a také v devatenáctém století.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Starostka Lichnova Marta Otisková a zaměstnanec radnice Roman Byrtus

V sousedním Zátoru přitom povodeň zažili dva roky po sobě. Poprvé to bylo v květnu 1996, kdy byl pod vodou i Lichnov. O rok později, tedy v červenci 1997, pak přišla ještě větší hrůza. Když voda opadla, vypadala obec jako po válce. Jen na infrastruktuře škoda přesáhla 200 milionů korun. Škody na rodinných domech se ani nedají odhadnout. Dva lidé v obci přišli o život.

Nyní vzpomínky na tuto tragédii opět ožívají a všichni věří, že v takovém rozsahu se už opakovat nemůže. „Od hasičů máme informaci, že předpověď se trošičku zlepšila. Původně mělo pršet už od čtvrtečního odpoledne, ale začalo až dnes v deset dopoledne. Věříme, že hodně srážek pojme suchá půda a zafungují všechna opatření, která v devadesátých letech nebyla, zejména suchý polder v Karlovicích. Také integrovaný systém dnes funguje a je nám po ruce. Máme velmi přesné informace. Tak snad to nebude tak zlé,“ dodala místostarostka Zátoru.

Část Pardubic se chystá na evakuaci, stav ohrožení platí na 17 tocích

Počasí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám