Hlavní obsah

Je to zrada v přímém přenosu, odejdeme z vlády, zní od Pirátů

Aktualizováno

Po vyhazovu Ivana Bartoše (Piráti) z funkce ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci není jiná možnost než odejít z vlády úplně, zní od Pirátů. Rozhodnutí Petra Fialy (ODS) vnímají Piráti jako zradu v přímém přenosu a porušení koaliční smlouvy. Skončit by tak měl podle nich i ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Markéta Gregorová, Ivan Bartoš, Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa

Článek

„Já to považuji za zradu a myslím, že by Pirátská strana měla zareagovat tak, že by všichni Piráti měli skončit ve vládě,“ řekla Novinkám senátorka Adéla Šípová.

„Víc k tomu neřeknu, je to naprosto čerstvá informace. Je to můj osobní názor,“ dodala.

Bývalý europoslanec Marcel Kolaja míní, že do vlády s ODS neměli Piráti vůbec vstupovat. „Předpokládám, že po podrazu ze strany pana premiéra i nejvíce zarytí zastánci setrvání Pirátské strany ve vládě nyní dojdou k závěru, že můj názor v roce 2021, tj. že do velmi konzervativní vlády s pochybnými osobami nemáme vůbec vstupovat, byl správný,“ řekl Novinkám.

Bartoš ve vládě skončil, Fiala ho hodil přes palubu

Domácí

K odchodu z vlády vyzval i bývalý europoslanec Mikuláš Peksa. „Já myslím, že jsme měli z vlády odejít dávno, nevím, co tam pořád vytváříme,“ řekl Novinkám.

„Už není co rozebírat. Nedovedu si představit politickou stranu, která by si nechala odvolat ministra bez vlastního souhlasu. To není kompatibilní se členstvím v jakékoliv vládě. Nedovedu si představit, že bychom mohli udělat cokoliv jiného než odejít,“ dodal Peksa.

To mělo být rozhodnutí pirátského fóra, a ne nějakého premiéra Fialy
Mikuláš Peksa

O odvolání Bartoše měli podle bývalého europoslance případně rozhodnout sami Piráti. „To mělo být rozhodnutí pirátského fóra, a ne nějakého premiéra Fialy. Protože s tím padá koaliční smlouva. Tady není co řešit,“ dodal.

Dosavadní místopředsedkyně Pirátů Dominika Michailidu nechtěla situaci příliš komentovat. „Mě spíš zaráží, že v čele státu je člověk, co mění názory v řádu hodin. To je strašidelné. Teď jednáme s klubem,“ napsala Novinkám.

Pobouření vyvěrá i z širšího vedení strany. „Buď odejde strana z vlády, nebo já ze strany. Tohle už je jenom nedůstojné,“ sdělil Novinkám člen Republikového výboru David F. Wagner, který byl před časem Peksovým asistentem.

Pro rezignace všech pirátských ministrů je i další členka výboru a členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu. „Setrvání ve vládě by nás za současné situace stavělo do ještě nevýhodnější a slabší pozice. To není pro stranu žádoucí,“ napsala Novinkám.

Záznam: Briefing premiéra Petra Fialy Video: ČTK

Pirátský hejtman: Ať odejde z vlády i STAN

Pirátský hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták poznamenal, že by mělo z kabinetu odejít i hnutí STAN. „Je to jednoduché, o vládě jsme vyjednávali společně s hnutím STAN a čekám, že se k tomu vyjádří. Premiér má na takový krok ústavní právo, ale je to mimo všechny dohody a dostal to do situace, kdy by měly odejít oba dva subjekty,“ řekl Novinkám.

Po pirátském exitu volal také Tomáš Guth Jarkovský z širšího vedení strany. „Těžko si dokážu představit budoucnost, ve které tam s důstojností zůstaneme,“ napsal Novinkám. Jeho kolega Patrick Zandl to vidí obdobně. „Teď už setrvání ve vládě žádný smysl nedává,“ sdělil Novinkám.

Tiskovou konferenci Fialy, na které odvolání Bartoše oznámil, pokládá Peksa za „zradu v přímém přenosu“. Fiala se ráno s Bartošem sešel, aby spolu projednali další angažmá strany ve vládě poté, co v neděli rezignovalo celé její vedení kvůli debaklu v krajských volbách.

Bartoš po schůzce novinářům sdělil, že na členství Pirátů ve vládě se nic nemění. O tom, že by premiér chtěl jeho konec, se nezmínil.

Nic se nemění a makáme dál, řekl Bartoš k setrvání Pirátů ve vládě. Nové vedení ale může kurz změnit

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám