Hlavní obsah

„Je to šílené.“ Čeští politici odsuzují atentát na Trumpa

Aktualizováno

Čeští politici napříč spektrem ostře odsoudili sobotní atentát na republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa. Za šílené to v neděli označil na síti X někdejší český prezidentský kandidát a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Pracovníci tajné služby odvádějí bývalého prezidenta Donalda Trumpa z předvolebního shromáždění, kde byl postřelen

Článek

Trumpa na mítinku v zábavním parku ve městě Butler v americké Pensylvánii postřelil do horní části pravého ucha dvacetiletý mladík, kterého poté policie zabila na střeše nedaleké budovy.

Útočník mezitím několika střelami usmrtil jednoho z diváků a další dva těžce zranil. Lehce zraněného Trumpa odvedli do bezpečí členové americké tajné služby.

Český prezident Petr Pavel byl v době atentátu na cestě z Texasu do Prahy. „Násilí do demokratické společnosti nepatří, proto je nutné jednoznačně odsoudit útok na bývalého amerického prezidenta. Napjatá atmosféra ve společnosti neprospívá nikomu a je potřeba, aby se politici snažili situaci uklidnit.“ prohlásil na síti X po přistání prezident a popřál Trumpovi brzké uzdravení.

„Šílené, každý normální člověk to musí odsoudit,“ poznamenal na sociální síti X v neděli bývalý premiér Babiš.

Atentát na Donalda Trumpa. Na mítinku byl postřelen

Amerika

Současný premiér Petr Fiala (ODS) kromě důrazného odsouzení atentátu popřál stejně jako Babiš Trumpovi brzké uzdravení. „Politika má být soubojem názorů, násilí v ní nesmí mít místo. Důrazně odsuzuji útok na Donalda Trumpa a přeji mu brzké uzdravení,“ uvedl Fiala na X.

O tom, že násilí do politiky nepatří, hovořil rovněž vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), když opět „jednoznačně“ odsoudil útok na bývalého amerického prezidenta, který se o post hlavy USA uchází znovu.

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová připomněla, že při atentátu zemřel nevinný člověk z řad diváků, kteří na Trumpův mítink v Pensylvánii přišli.

„Ostře odsuzuji pokus o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa, při němž tragicky zemřel nevinný člověk. Takový čin nemá v civilizované společnosti místo a je útokem na podstatu demokracie, kde se názory a postoje vyjadřují ve volbách a diskusí, nikoliv násilím,“ napsala na síti X předsedkyně dolní komory parlamentu.

Pachatelem atentátu byl podle Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) dvacetiletý Thomas Matthew Crooks z Pensylvánie. Útočník byl členem Republikánské strany, napsal list The Washington Post. Jeho motivy dosud nejsou známy.

Střelec na Trumpa: Dvacetiletý republikán z Pensylvánie

Amerika

Výběr článků

Načítám