Hlavní obsah

Je to politický handl, říká Fiala ke smíru ohledně sporu o Babišovo angažmá v StB

Smír slovenského ministerstva s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem ve sporu o jeho evidenci u StB je obyčejný handl a dohoda Babiše se spřátelenými politiky. Na sociální síti X to napsal premiér Petr Fiala (ODS). Reagoval na to, že slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval.

Foto: ČTK

Petr Fiala

Článek

Podle premiéra se Babiš pokouší ohýbat fakta a odvolává se na pelmel různých novinových článků. „V jeho světě není zjevně podstatné, jaká je pravda, ale jak fakta co nejvíce zastřít a ohnout ve svůj prospěch,“ píše Fiala. Krok ministerstva vnitra je podle Fialy „naprosto neuvěřitelná politická dohoda“.

„Dnes oznámená naprosto neuvěřitelná politická dohoda o jeho spolupráci s StB, kterou uzavřel se spřátelenými politiky na Slovensku, je toho nejnovějším důkazem. Rozsudek nezávislého soudu nahradil obyčejný handl. Tohle je perspektiva, kterou Andrej Babiš fakticky nabízí naší zemi,“ napsal Fiala.

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval.

Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB a tento smír soud schválil. Ministerstvo uzavření smíru zdůvodnilo dvěma právními analýzami a také tím, že prý existuje vysoké riziko jeho prohry ve sporu a Babiš by mohl dodatečně uplatňovat vysoké finanční nároky na náhradu škody.

Podle ministerstva se Babiš zavázal, že vůči Slovensku nebude kromě jiného uplatňovat žádné nároky na náhradu škody v souvislosti s jeho evidencí u StB a stáhne své stížnosti podané u Evropského soudu pro lidská práva.

Slovensko se usmířilo s Babišem ohledně StB

Domácí

Výběr článků

Načítám