Hlavní obsah

Je to cynický tanec na hrobě Pirátů, prohlásila Schillerová

Zástupci opozičního hnutí ANO kritizují premiéra Petra Fialu za způsob, jakým se rozhodl vyhodit z vlády vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová to považuje za cynické.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Alena Schillerová

Článek

„Sleduji to od rána. Akce pana premiéra, schůzku – každý to interpretuje jinak. Vnímám to jako cynický tanec na hrobě Pirátů,“ zhodnotila pro ČT předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Za krajně podivné považuje, že po ranním jednání mluvil Bartoš o pokračování ve své práci, a následně oznámí premiér jeho odvolání.

Fiala: O Bartošovi jsem rozhodl sám, jeho neschopnost byla poslední kapkou

Domácí

„Největším problémem této vlády je Petr Fiala. Neumí čelit problémům a postavit se jim čelem, nechová se jako chlap. Kdyby se tak choval, musel by Ivana Bartoše odvolat dávno,“ uvedla.

Dlouhodobě podle ní premiér přehlíží problémy ve zdravotnictví, které jsou za ministrem Vlastimilem Válkem (TOP 09), i účetní triky ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) nebo večírek ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) po střelbě na filozofické fakultě loni v prosinci.

„Teď mu někdo poradil, že Piráty nepotřebuje, tak si zatančil cynický tanec na jejich hrobě,“ zdůraznila. Pirátská kocábka se podle ní „potápí neudržitelně ke dnu“.

Narážela tím na debakl pirátské strany v krajských volbách, kde přišla o většinu zastupitelů. V reakci na to vedení strany rezignovalo, v čele s Bartošem.

„Hlavně ať to někdo převezme“

Odchod Pirátů z vlády podle Schillerové stabilitu vlády neohrozí, mohli by v klidu dovládnout. Je podle ní ale otázkou, jak se podaří ministru Martinu Kupkovi (ODS) zvládnout i agendu digitalizace stavebního řízení, kterou mu chce Fiala svěřit.

„Je mi už jedno, kdo to převezme. Hlavně ať je kompetentní a vyřeší to,“ uvedl Schillerová.

Odmítla tvrzení končícího předsedy Ivana Bartoše, že by dnešní rozhodnutí Fialy bylo krokem k vytvoření vlády ODS a hnutí ANO. „My si naopak neumíme představit koalici s ODS,“ řekl Schillerová.

„Je to lež, Ivan Bartoš se tři roky plácal se všemi po ramenou a teď říká, jak tam strašně bojoval proti mafiánským strukturám. Ať se postaví nohama na zem a mluví pravdu,“ dodala.

Bylo to připravené delší dobu, tvrdí Michálek o odvolání Bartoše

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám